Идват електро-болидите в новата Формула Е

2014-02-18 00:21:00
Идват електро-болидите в новата Формула Е
Снимка: renault.com

Времето, в което ще си спомняме с умиление за шумните болиди от Формула 1, не е далеч. През тази година Международната автомобилна федерация планира да започне първия в историята сезон във Формула E. На външен вид болидите приличат на тези, с които Себастиян Фетел, Луис Хамилтън, Фернандо Алонсо и компания мерят сили, но с една съществена разлика - задвижвани са от електричество.

 

Първият сезон във Формула Е ще започне на 13 септември тази година в Пекин, ще се проведат 10 старта, а финалът е предвиден за 15 юни 2015 година в Лондон. Другите градове, които ще домакинстват на надпреварите, са Лос Анджелис, Маями, Берлин, Монте Карло, Путраджая, Рио де Жанейро, Буенос Айрес и Пунте дел Есте. Скоростите почти няма да отстъпват от познатите, като максималните през тази година ще достигат 240 км/ч с условието обаче, че батериите, които ще захранват болидите, ще бъдат с издръжливост около 25минути.

 

Самите състезания ще продължават близо 1 час и това ще налага пилотите да сменят болидите си със заредени поне на два пъти. Дори холивудската знаменитост Леонардо ди Каприо се запали по идеята и ще има дял в един от десетте отбора, които са заявили участие - Вентури ГП, базиран в Монте Карло.

 

 

Още през първата седмица на 2014 година пък в Лас Вегас бе представен първият по рода си болид за Формула Е - Спарк „Рено" SRT 01E. Бразилският пилот Лукаш Ди Граси направи няколко пробни обиколки с него по улиците на световната столица на хазарта. Бразилецът направил 40 пълни обиколки на 80 километровото трасе, като тестовете на „Рено"-то продължили два дни. Целта на теста била проверка на всички интегрирани системи в новата електрическа, спортна кола на френската марка. Спарк „Рено"-то било оборудвано с по-малки батерии, които ограничавали мощността му до 50 киловата, вместо 200 киловата (равняващи се на 270 конски сили), които ще са пиковата мощност на болида.

 

 

„За мен беше невероятно преживяване да пилотирам за пръв път френския болид, предназначен за Формула Е." – споделя Ди Граси. „Мога да уверя всички свои колеги, че ще изживеят същото с този автомобил – дори само с четвърт от мощността си, болидът демонстрира фантастично сцепление, а електромоторът направо те залепва за седалката, заради огромния въртящ момент."

 

„Признавам си, че освен истинско удоволствие, преживях и доста емоционално факта да участвам в пробните обиколки на SRT 01." – заяви Пиер Калипе, от спортно-техническия отдел на „Рено". „Работим по проекта почти година и тези тестови дни са важна стъпка в графика на изпълнението. Установихме, че всички електро-системи оправдават очакванията ни. Трансмисията работи гладко, а батерията, макар с ограничен капацитет, показва добро ускорение. Всички сме уверени, че колата ще бъде зрелищна, не само за гледане, но и за пилотиране."

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия