Какво трябва да знаеш, преди да си вземеш немска овчарка?

2014-02-06 19:25:00
Какво трябва да знаеш, преди да си вземеш немска овчарка?
Снимка: freedigitalphotos.net

Кучетата от тази порода са известни със своята привързаност и жертвоготовност за семейството, което се грижи за тях. Те защитават стопаните си с риск за собствения си живот, като същевременно са дисциплинирани, умни, игриви, недоверчиви към непознати хора, издръжливи на пътуване, безсъние и натоварване. Парадоксално е, че немските овчарки не нападат деца. Враждебни са предимно към непознати хора.

 

За целите на националната сигурност немската овчарка е незаменима заради силно развитото си обоняние, посредством което намира без усилие наркотици, някои боеприпаси и пресни следи при издирване на престъпници.

 

Кучетата от породата са търпеливи, приспособими и излъчват самоувереност и самочувствие. Имат бърз бяг в тръст и удължена крачка без съществено поклащане на гръбната линия. Кучетата от породата имат характер, което особено силно ги обвързва с човешкото семейство. Немската овчарка обединява най-добрите качества на всички породи кучета. Тя е вярно, много жизнено и издръжливо куче, с развит интелект, неподкупно, недоверчиво към непознати хора, бдително, смело и чудесен приятел, готово да защити своя господар с цената на живота си.

 

Има добре развит отбранителен рефлекс. Изключително силното обоняние и отличният слух, вроденото чувство за борба и търпеливостта й я правят незаменим помощник на полицаите, граничарите, митничарите, както и на армията. Тя е незаменим водач на слепи хора, спасител на затрупани от лавина или след земетресение, както и рудотърсач, газопроверител и др. В някои страни все още се използва за пазене на овчи стада. Немската овчарка е изключително чисто животно, поради което се отглежда в апартаменти въпреки големите си размери и е безупречен бодигард. Уравновесената й нервна система, привързаността и безкористната й любов я правят желан обитател на всеки дом.

 

 

Средната тежина на немските овчарки е 35 кг, но за целите на граничната полиция и служба „Полиция" се използват екземпляри със значително по-големи размери.

 

Според международната класификация и стандартизация, женските са с височина 55-60см, а мъжките - 60-65см. Теглото съответно на женските е 22-32кг, а на мъжките е 30-40кг. Имат издължена муцуна и дълга опашка.

 

Други характерни особености са здравата костна система и добре развитата мускулатура. Телосложението е хармонично и съразмерно развито, като тялото е здраво, стегнато, с плътно прилепнала към него козина. Главата е масивна, с клиновидна форма, широка черепна част и плоско чело. Носната гъба е голяма и черна. Челюстите са здрави и силни, с ножицовидна захапка.

 

Като заключение, немската овчарка е прекрасен избор, както за отглеждане в апартамент, така и за стопанисване на двора на село. Куче от тази порода ще ви бъде верен приятел, питомец и пазач.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
SpiritInBlack
преди 10 години

Трябва да знаеш , че ще стане най-добрият и че ще ти липсва много


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия