Жена създава изкуство от рециклирани джапанки

2014-02-05 18:30:00
Жена създава изкуство от рециклирани джапанки
Снимка: freedigitalphotos.net

Джапанките отдавна излязоха от банята, за да обикалят света. След Втората световна война американските войници ги донесли като сувенири от Изтока, но сега са на всеки крак. Голяма вълна или крадлив гларус може да запратят удобния сандал като гривна на нечия ръка на другия край на света. Джапанката плава надлъж и шир и ако стигне до Африка, в Северна Кения, се преражда в нещо интересно. Там я намират и заедно с други изгубили се посестрими превръщат безполезната гума в радост за окото.
И най-малките стъпки в повторното и пестеливо използване на суровини и разделното събиране правят света около нас по-красив. А удоволствие е да го преоткриваш по... джапанки.

 

Идеята е на природозащитничката Джули Чърч, която е втрещена от боклуците по кенийското крайбрежие и през 1997 г. създава компанията за рециклиране на джапанки Ocean Sole. Мотото е „Почистваме плажовете, създаваме шедьоври". Годишно над 400 хиляди килограма джапанки, изхвърлени от вълните на брега на Индийския океан, се рециклират и местни майстори ги превръщат в уникални подаръци.

 

Стотина кенийци си осигуряват прехраната и образованието със събирането на всички боклуци по крайбрежието, които се предават на изкупвачи, на ненужните сандали се вдъхва нов живот. В работилницата в Найроби Ocean Sole рециклира около 100 кг джапанки седмично. Майсторите изработват от подръчния материал над стотина уникални артикула шарени скулптури, предмети от бита, модни аксесоари, играчки, подаръци. Творенията им намират място в зоологически градини, музеи и аквариуми в цял свят Лондон, Сан Диего, Дубай...

 

 

През 2008 г. OceanSole изпраща за Седмицата на модата в Рим шестметрова фигура на жираф от джапанки. Процент от продажбите се връща обратно за опазването на природата, образование и екологични кампании. Джапанковите продукти се търсят в цял свят, клиентите са от Хавай до Австралия.

 

На сайта на природозащитничката Джули Чърч са подбрани статуетки, декорации за дома и градината, подаръци, модни аксесоари, джаджи за офиса и играчки. Африканската фауна е представена с интересни статуи на жирафи, хипопотами в различни размери и цветове. Пеперуди и цветя красят стените на дома, шарени купички,цветни рамки, моливници, стопери за врата и други вещи създават пъстро настроение във всеки дом. Гривни и обеци разкрасяват дамите, а хлапетата се радват на игриви шапки за моливи и топчета за жонглиране. Всички продукти са от 100% рециклирани джапанки, изработени ръчно с много любов и грижа за природата.

 

Надеждата да спасим планетата и да вдъхнем живот в отпадъците явно не е само мит. На различни места по света борбата в името на тази кауза се води и дори спечелените битки нарастват.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия