Коледа в Югозапада

2013-12-28 11:00:00
Коледа в Югозапада
Снимка: blagoevgrad.eu

Югозападната част на България винаги се е славила с мекия си климат, който почти всяка година лишава жителите на този край от вълшебна и бяла Коледа. Сняг рядко се появява, но дори и да се появи, то той не се задържа за повече от ден-два и по този начин се губи една от онези, макар и незначителни черти на празника.

 

 

За да си върнат празничния дух, хората в този край са станали доста изобретателни. В Сандански — най-топлия град, хората винаги са мечтали за сняг, затова предприемчиви граждани, изпълниха желанието на мнозина. Истински сняг така и нямаше, но пък фонтанът в центъра на града беше по-бял и от сняг. С голямата си пяна, той придаде едно по-снежно и коледно излъчване на града.

 

Снимка: Sandanski1.com

 

Жителите на Благоевград обаче надминаха и санданчани. Съчетавайки политическата пропаганда със светлия празник, няколко активиста успяха да преобразят паметника на Димитър Благоев, намиращ се между Драматичния театър "Никола Вапцаров" и Община Благоевград. Точно на Коледа той бе боядисан в червено и бяло и оживя като дядо Мраз.

 

Димитър Благоев е основател на Българската социалистическа партия и явно това повлияло на избора на извършителите. Малко след като Благоевград осъмна с преобразения паметник, той бе модифициран — бяха му добавени коледна шапка и червен чувал с надпис "Оставка".

 

Активистите - Калоян Ханджийски от ДСБ и още двама негови приятели, които са отговорни за модификацията бяха задържани, след като били засечени от охранителните камери зад общината как пристигат с автомобил, слизат от него с чувала и се отправят към паметника на Димитър Благоев.

Автор: ИъН Здравчев

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия