Познаваш ли добре тялото си?

2013-12-19 21:43:00
Познаваш ли добре тялото си?
Снимка: freedigitalphotos.net

Независимо че прекарваме с него по цял ден, понякога го чувстваме чуждо, когато внезапно започне да се поти, да боли или да прещраква на някои места. Човешкият организъм е изграден от около 70 милиарда клетки, като много от тях са тясно специализирани в специфичната си дейност. Случва се дори специалисти да се затруднят в разчитането на сигналите, които изпраща, макар да са добре запознати със сложните механизми на този изумителен вътрешен свят, за наличието на който рядко си даваме сметка, докато не ни напомни за себе си.

 

Защо не ни притъмнява при примигване? Действително, не трябва ли, мигайки за части от секунда¬та по 10 до 15 пъти на минута, да ни става тъмно пред очите? Това обаче не се случ¬ва. Защото при всяко примигване мозъкът изключва съответните части на визуалните системи. Благодарение на краткотрайното „угасване" в тези региони ние не възприемаме примигването и не се дразним през няколко секунди от това, че светът наоколо изчезва. На този дар на природата между другото се радват само бозайниците.

 

Как възниква морската болест? Необичайните люлеещи дви¬жения при вълнение в морето или при турболенции в само¬лета действат на системата за равновесие в средното ухо. Ако човек не може да следи пред¬метите или движенията с очи, мозъкът не може правилно да ги регистрира. Последицата е виене на свят. Подобни симптоми могат да се наблюдават също при пътуване с кола или влак. Поглед към хоризонта помага срещу гаденето и неприятното усещане в стомаха.

 

Колко миризми можем да възприемем? Човек е в състояние да различи около 10 000 миризми, но едва половината от тях може да опре¬дели правилно. Иначе най-добри в душенето са кучетата, които могат да възприемат 40 пъти повече миризми от хората.

 

 

Кой е най-чувствителният орган в човешкото тяло? Въпреки своите 24 осезателни рецептори на квадратен милиметър кожа това не са върховете на пръстите. Езикът е най-чувствителният орган в човешкото тяло по повърхността му рецепторите са толкова гъсто разположени един до друг, че се създава един вид увеличителен ефект. Затова дори малка дупчица в зъба се усеща като огромен кратер.

 

 

Генетично ли е предразположението към гъдел? Който избухва в смях дори при най-малко докосване е наследил този рефлекс от родителите си. До известна степен чувство за гъдел притежава всеки. Ако обаче мама и татко са особено чувстви¬телни, това ще се предаде и на детето. Но сам себе си човек не може да гьделичка, защото мозъ¬кът му е в очакване на определе¬но докосване и потиска реакцията на типичното нервно дразнене.

 

Какво количество кожа покрива тялото? Със своите 1,5 до 2 квадратни метра според големината на телесната площ кожата е най-големият орган в човешкото тяло. А също и най-тежкият: общо цели 10 килограма.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия