Как веществата в мозъка влияят на настроението ти?

2013-12-19 20:38:00
Как веществата в мозъка влияят на настроението ти?
Снимка: freedigitalphotos.net

Медиаторите са химикали, които пренасят информация между невроните - милионите мозъчни клетки. Те участват във всичко от паметта и мисловните процеси до настроението и движението. Вашата личност, вашите постижения, вашият потенциал, всичко произлиза от забележителната способност на вашите неврони да общуват един с друг.

 

Серотонинът е успокояващият медиатор, необходим за поддържането на доброто настроение. Той провокира задоволството и добрия сън. Серотонинът се синтезира от триптофан при наличието на необходимите витамини В1, В3, В6 и фолиева киселина.

 

Най-добрите източници за изграждане на серотонин сред храните са: кафяв ориз, домашно сирене, месо, фъстъци и сусамови семена. Ниските нива на серотонин предизвикват безсъние и депресия, агресивно поведение и повишена чувствителност към болка.

 

Норепинефринът, наричан и норадреналин, е основният възбуден медиатор, който е необходим за мотивацията, вниманието и концентрацията, както и за доброто настроение. Мозъкът ви се нуждае от него, за да образува нови паметови следи и да ги прехвърля в дълготрайната памет. Норепинефринът влияе и върху метаболизма. Подобно на хормон, той циркулира в кръвоносната система и възбужда мозъка с подобното си на адреналина въздействие.

 

 

Допаминът е от особено значение за координацията на фината механика. Хора, чиито ръце треперят от паркинсоновата болест, страдат от намалени възможности за синтез на допамин. Този медиатор е необходим и за самоутвърждаването и сексуалната възбуда, за правилното функциониране на имунната и автономната нервна системи.

 

 

Нивата на допамина, един от най-уязвимите основни медиатори, се изчерпват поради лош сън и стрес. Като че ли алкохолът, кофеинът и захарта намаляват активността на допамина в мозъка. Също така, той се окислява лесно, така че редовният прием на витамините С и Е е необходим, за да се защитят невроните, които използват допамин, от разрушенията на свободните радикали.

 

Норепинефринът и допаминът са важни за мотивацията и готовността да се посрещнат предизвикателствата на живота. Вашите неврони произвеждат тези медиатори от аминокиселините тиросин или фенилаланин при наличието на достатъчно кислород, витамини В3, В6 и С, фолиева киселина, желязо и мед.

 

Източници на тиросин са бадемите, авокадото, бананите, млечните продукти, някои бобови култури, тиквените семки и сусамовите семена. Честите прояви на депресия или други разстройства на настроението се свързват с ниски стойности на допамина и норепинефрина, а повишаването нивото на тези медиатори може и да подобри настроението, вниманието, умствените процеси и способността за справяне със стреса.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия