Дали мъжете и жените говорят на един и същ език?

2013-11-21 18:00:00
Дали мъжете и жените говорят на един и същ език?
Снимка: freedigitalphotos.net

Дали мъжете и жените разбират едни и същи неща когато си говорят? Съдейки от неправилно тълкуване, заблуди и общото неразбирателство, които могат да възникнат от едно просто изречение, има сериозни причини за съмнение. В действителност, можем да си зададем още по-краен въпрос - говорят ли мъжете и жените на един език?

 

Първо - и противно на общото впечатление - мъжете използват езика повече . Всички смятат, че женския пол говори повече, но се оказва, че това нее вярно. Изследвания показват, че в какъвто и аспект от живота да потърсим, мъжете говорят повече от жените. Освен това, когато разговарят мъж и жена, ако жената говори повече от една трета от времето се смята за приказлива.

 

Това е още по-очевидно в радио и телевизионни ток-шоута . Често пъти жените мълчат в разговор, защото не обичат да прекъсват събеседника си или да бъдат прекъсвани. Дори жени, които умеят да държат вниманието върху себе си са в пъти по-малко приказливи от мъжете. Това доказва проучване, което разглежда медиините продукти – ток-шоутата по радиото и телевизията в САЩ.

 

Друга женска черта е убеждението, че разговорът трябва да бъде на взаимен обмен, а не опит да доминират над друго лице . Според социолози, когато една жена в група повдига тема, другите ще я насърчават, ще й симпатизират или ще питат за подробности. Следващата участничка в дискусията може да разшири темата , да добави лична случка, пример. Но едно нещо не би направила със сигурност - няма категорично да противоречи на предишния събеседник или рязко да смени темата. Мъжете в група с жени често се отегчават с това, което те наричат „бавно развитие" на дадена тема. Изпитаният метод, според тях, за избягване на тази опасност е това, което повечето жени мразят - прекъсване.

 

 

"Ефектът от постоянно прекъсване върху жените е, че те замлъкват", казват психолози. Не се счита само , че мъжете приемат разговора като участие в състезание; има и сблъсък на стилове. "Ние всички мислим, че знаем какво е въпрос . Но при мъжете и жените, той поражда различни реакции. "

 

Мъжете мислят,че въпросите са молба за информация, докато жените мислят, че те са част от  дискусия. Ако една жена зададе въпрос  на мъж, тя се опитва да поддържа разговора, докато мъжа си мисли, че това е молба за информация и просто й изнася лекция .

 

Във всекидневни ситуации, тази различна гледна точка на учтиво запитване често води до лоши чувства. Жената се чуди защо мъжът говори такива неща, сякаш приема, че тя нищо не знае, а мъжът се пита какво се случва, щом жената му е задала въпрос, значи търси отговор.

 

Въпреки, че жените имат много по-голям усет към това, което другият човек в разговора чувства , също така е вярно , че в случаите, когато става въпрос за сила и увереност в общуването, мъжкият стил на действия без колебание е водещ. Езикът на мъжете им позволява да имат ясни цели , да се придържат към решенията , да отговарят директно и да  отстояват себе си. Жените казват "Мисля, че мога", там където мъжете казват просто: " Мога”. В женски разговор , това се проявява при използването на "меки" фрази като "Чудя се дали бих могла ... ?" и "Може би това не е моментът да ви безпокоя , но ...", вместо прости изрази като: "Моля… " или "Може ли да попитам ? ".

 

Причината за тези различия е това, което често прави мъжкия език доста различен от женския. Повечето мъже използват език, за да скрият чувствата си, докато жените го намират като средство за изразяване на емоции.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия