Какъв е произходът на приказката за Червената шапчица?

2013-11-15 12:32:00
Какъв е произходът на приказката за Червената шапчица?
Снимка: Dreamstime

В последно време все по-малко родители разказват приказки на децата си за „лека нощ“. Повечето от тях водят прекалено забързан начин на живот и са изморени, за да отделят половин-един час на своите наследници. Те решават проблема си, като използват своя смартфон и поредното приложение за четене на детски приказки. И въпреки промените, които настъпват с всеки изминал ден, хората обичат и винаги ще обичат приказките. Особено тези, които свързват с детските си години.

 

Няма спор, че една от най-известните приказки е тази за Червената шапчица. Но знаете ли какъв е нейният произход? Учените успяха да дадат отговор на този въпрос, като използваха математически модел, ползват от биолози за изследване еволюцията на видовете, предаде Франс прес.

 

 

Учените сложиха край на множество дебати, свързани с произхода на приказката, след като стана ясно, че тя има същите корени като „Вълкът и седемте козлета“. Описаната в приказката за Червената шапчица история обаче е станала различна.

 

Приказката „Вълкът и седемте козлета“ датира от 1-ви век и е поставила основите за появата на „Червената шапчица“ 1000 години по-късно. Приликите между двете приказки са доста. Във „Вълкът и седемте козлета“ се разказва за вълк, дегизиран като коза, който иска да изяде малките козлета. В „Червената шапчица“ пък вълкът изяжда момиченцето, след като се е дегизирал на баба й.

 

Приказката за Червената шапчица е пресъздадена от братя Грим, които са се базирали на написаното от Шарл Перо. Той пък се вдъхновил от по-древно устно народно творчество във Франция и Австрия. Има и други варианти на приказката в Азия и Африка.

 

Резултатите, получени след редица проучвания, показват, че китайската версия на приказката произхожда от европейското устно народно творчество.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия