Приказките на Братя Грим навършиха 200 години

2012-12-20 16:27:00
Приказките на Братя Грим навършиха 200 години
Снимка: sxc.hu

Почти всяка приказка започва с „Имало едно време...“ и завършва с happy end. Всички деца са слушали в захлас историите за Снежанка и седемте джуджета, Хензел и Гретел, Червената шапчица, Пепеляшка и т.н.

 

На 20 декември 1812 година за пръв път са събрани и издадени приказките на Братя Грим. Оттогава те са преведени на над 170 езика и са сред най-известните и любими истории на малки и големи.

 

Първото издание се съхранява в Музея на Братя Грим в Касел, Германия, предаде ДПА. То е част от световното културно наследство на ЮНЕСКО.

 

Приказките на Братя Грим включват мотиви от древни индийски басни, които датират от първи век. Те ни връщат в зората на времето. Повечето истории носят сериозни послания в себе си. Повечето хора четат приказки на децата си с образователна цел, предоставена по достъпен начин за подрастващите.

 

Братя Грим започват да събират приказки през 1806 година. Те се срещат със свои познати, които им разказват интересни истории. В последствие те променят и доукрасяват техните истории и ги превръщат във вълшебни приказки.

 

В историите често присъства добро малко момиче, което преживява нещо ужасно, но винаги нещата завършват добре.

 

Братя Грим ще бъдат чествани в Германия през цялата следваща година. На 20 септември се навършват 150 години от смъртта на Якоб Грим, а на 4 април – 150 години от смъртта на Лудвиг Емил Грим, който е бил илюстратор на приказките на двамата си по-големи братя. 

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
Nikolcheto24
преди 11 години

Автора май никога не е чел някоя от приказките на брата Грим, поне не оргиналните.Всъщност историите са доста психарски и са далеч от детски приказки.


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия