Банкнотата от два лева скоро ще бъде монета

2013-10-23 18:30:00
Банкнотата от два лева скоро ще бъде монета
Снимка: Reuters

Банкнотата от 2 лева ще остане само в историята, след като Българската народна банка обмисля да я спре от обращение. Това стана ясно от доклада, който тя публикува. Според него банкнотата с лика на Паисий Хилендарски няма да се печата повече.

 

 

До взимането на такова решение се стигнало, след като банката е осъзнала, че в последните няколко години печатането на банкноти генерира загуби за БНБ. Според Иван Искров, управител на БНБ, премахването на банкнотата от 2 лева ще доведе до спад на загубите от печатане на банкноти, които до този момент се равняват на стойност 1,2 млн. лева годишно.

 

Друг факт, чрез който оправдават нововъведението, е спадът на икономиката и на банкнотите в обращение, което довежда до значително съкращаване броя на произвежданите български банкноти.

 

"Като следствие от спецификата на обръщението и растежа на равнището на цените в следващите години банкнотата от два лева вероятно ще трябва да бъде заменена с монета, което допълнително ще намали броя на банкнотите, които БНБ ще поръчва за производство" се казва в доклада.

 

До колко обаче ще бъде удобно за българските граждани добавянето на още една монета в портфейлите им е друг въпрос. Непосредствено след обявяването на информацията от доклада, в родните форуми се появиха недоволни граждани, които иронично предложиха да заменим портфейлите си с кесии и да заместим всички банкноти с монети.

 

Не бива обаче да забравяме, че повечето страни в Европа нямат банкноти с номинал 2. Като пример можем да вземем еврото, при което ще забележим че има монета от 2 евро, а не книжният й аналогичен вариант. За съжаление, нямаме свободата да избираме и дори и да не ни е приятно, ще бъдем принудени да свикнем с промяната, която не е толкова фрапантна.

 

Вие подкрепяте ли спасителния вариант на БНБ?

Автор: ИъН Здравчев

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
Emilen
преди 10 години

Мразя монети. С тях ще плащам в държавните учреждения. Те да ги влачат.

Azoria
преди 10 години

На кого му пука как ще изглежда, нали пак си е 2лв?


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия