Защо е полезна тиквата?

2013-10-16 13:45:00
Защо е полезна тиквата?
Снимка: Dreamstime

В днешно време свързваме тиквата с празника Halloween, който в последно време се празнува от все повече българи. Но за какво са я използвали древните гърци, например? Те определено са й намерили интересно приложение. Древните гърци използвали изчистената тиква като съд за пиене.

 

През годините хората са прилагали най-различни бабини рецепти, за да се справят с болестите. Тиквата понижава температурата, лекува запек, нервни разстройства и болки в сърцето. Хубаво е, че се съхранява лесно и за дълъг период от време, стига да не е разрязана.

 

 

Препоръчително е тиквата да се консумира редовно, защото е богата на всички витамини от групите В, С, Е, РР и даже редките витамини Т, които спомагат за ускоряването на обмяната на веществата в организма. В нея има и витамин К, който е нужен за кръвосъсирването.

 

Освен на витамини, тиквата е богата и на микро-елементи, необходими за нормалното функциониране на човешкия организъм. Когато човек редовно яде тиква, той доставя на организма си всички елементи, които са му нужни, за да функционира правилно и да бъде здрав. Хубавото е, че тиквата е нискокалорична и може да се консумира и от хора, които са на диета.

 

Като казахме диета, тиквената диета е една от най-полезните, защото човек се отървава от излишните килограми, без да вреди на организма си.

 

Тиквата е изключително полезна и за хора, които страдат от стомашно-чревни заболявания. Ако имате язва на стомаха или гастрит, хапвайте тиква колкото се може по-често и ще решите проблема си. Тя е полезна и за хора, които имат урологични проблеми, защото извежда от организма солта и водата, без да дразни бъбреците.

 

Тиквените семки също са доста полезни, затова е хубаво да консумирате и тях. Освен че са вкусни, те се използват и за приготвяне на лекарства, предназначени за хора, имащи проблеми с нервната система или холестерола. Семките помагат и при кожни проблеми като себорея или пърхот. В тях има и цинк, който е изключително полезен за кожата. Ако имате акне, опитайте се да премахнете досадните пъпки, като често консумирате сурови тиквени семки.

 

Както вече сами се убедихте, тиквата е много полезна, а освен това и вкусна. Тя може да се консумира пържена, печена, варена или маринована. Изборът е ваш!

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия