"Връщането от Марс е напълно възможно", твърди Зубрин

2013-09-05 11:29:00
Снимка: Dreamstime

Как ви се струва идеята да си вземете еднопосочен билет до Марс, да изоставите семейството, приятелите и близките си и да прекарате остатъка от живота си на друга планета? За повечето хора тази идея определено е безумна, но има и такива, които смятат, че това предизвикателство си заслужава. Над 150 000 души са проявили желания да бъдат едни от първите, изпратени на Марс, без опцията да се върнат обратно на Земята. До този момент са избрани 40 доброволци, които ще заминат през 2023 година. Първоначално ще бъдат изпратени четирима души, а след това на всеки две години ще се изпращат нови екипажи.

 

 

Доскоро се твърдеше, че няма как да се осъществи връщане от Марс към Земята, но според Робърт Зубрин това е напълно възможно. През 70-те и 80-те години на 20-и век хората са имали възможността да посетят Марс или Венера с версии на космическите кораби от лунната програма „Аполо“. Тогава обаче кацането било невъзможно.

 

Проблемът с връщането от Марс може да бъде разрешен чрез схемата „Mars Direct“. Идеята на американския инженер Зубрин е на Червената планета да кацнат два космически кораба. Първи трябва да бъде този, с който астронавтите ще се завърнат на Земята. Той ще е празен и незареден. След като се е озовал на Марс, корабът автоматично ще преобразува химикалите от марсианската атмосфера в ракетно гориво, което ще захрани издигането му от повърхността и обратното пътуване до Земята. След като първият кораб бъде изпратен, астронавтите ще тръгнат с втори, проектиран за еднопосочно пътуване. Те ще бъдат спокойни, защото ще знаят, че на Марс ги чака друг, който ще ги прибере у дома.

 

Такова начинание определено ще бъде сложно, но няма да изисква помощни орбитални конструкции, а само две отделни изстрелвания на кораби от Земята.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия