Изкуствено създадените меса - подходящи за вегетарианци

2013-07-16 10:31:00
Изкуствено създадените меса - подходящи за вегетарианци
Снимка: Dreamstime

Представяте ли си след време да задоволяваме глада си с изкуствени храни? Сега може да ви се струва невероятно и доста ... безвкусно, но е факт, че първият изкуствен бургер е вече приготвен и ще бъде консумиран на демонстрация на технологията за „говежда култура“ в Лондон.

 

 

Кюфтето е направено от хиляди нишки изкуствено месо и е отгледано от стволови клетки в лаборатория, пише в. „Daily Telegraph“. На демонстрацията ще стане ясно как се е получило месото в епруветка и след това един от присъстващите ще има възможността да го изяде.

 

Според учените изкуственият бургер е доказателство на концепцията, че отгледаното в лаборатория месо след години може да стане алтернатива на фермерското свинско, говеждо или пилешко. По този начин парниковите газове, които се освобождават от домашните животни, ще бъдат значително намалени. Изкуствено създадените меса са подходящи за вегетарианци, защото по този начин не се убиват живи същества. Дали то ще успее да се наложи на пазара или не зависи от това как ще го приемат хората и дали ще им се услади.

 

Бургерът е направен от около 3 000 парчета мускулна тъкан, като всяка е с размер 3 см. на 1.5 см. Те са отгледани в лаборатория от стволови клетки на крава в синтетичен бульон с важни хранителни вещества.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
ioanna3
преди 10 години

Тази гадост не смятам дори да я гледам, пък камоли да я ям!


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия