Учени разработват говеждо месо в епруветка

Холандски учени от университета в Маастрихт са в последния етап на работата си върху разработването на говеждо месо в епруветка. Известен факт е, че населението на света нараства драстично през последните години. Това пък в най-близко бъдеще се

2011-06-30 12:34:08
Учени разработват говеждо месо в епруветка
Холандски учени от университета в Маастрихт са в последния етап на работата си върху разработването на говеждо месо в епруветка.

Известен факт е, че населението на света нараства драстично през последните години. Това пък в най-близко бъдеще се очаква доведе до сериозен недостиг на храна за жителите на Земята.

Едно от решенията на този проблем е създаването на месо – телешко, свинско, пилешко, чрез използването на стволови клетки от съответното животно, които се размножават в лабораторни условия и се превръщат в годно за консумация месо.

Подобни експерименти се осъществяват от много време насам. Засега обаче консистенцията на получените меса, както и вкусовите им качества, се различават съществено от истинските месни продукти.

Сега холандските учени се надяват, че в срок до една година ще успеят да създадат качествено говеждо месо, чрез извличането на 10 000 стволови клетки и мултиплицирането им повече от милиарди пъти. Вече се търси и доброволец, който пръв да го опита.

Нидерландия е сред водещите държави в разработките на заместители на месото. Холандското правителство е вложило повече от 2 милиона евро във финансирането на подобни експерименти.

Учени от университета в Утрехт са изчислили, че от стволови клетки могат да се произвеждат 50 тона месо само за 2 месеца. От Оксфордския университет пък твърдят, че този начин на „отглеждане” на месни продукти се характеризира с от 35% до 60% по-малко изисквана енергия и 98% по-малко необходима земна площ. При него се отделят с от 80% до 95% по-малко парникови газове в атмосферата.
Автор: Илиана

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия