Има нова дата за края на света

2013-07-03 14:01:00
Има нова дата за края на света
Снимка: Reuters

Учени от Великобритания определиха нова дата за края на света. Спокойно, тя е след два милиарда години. Според специалистите тогава океаните ще пресъхнат напълно, растенията и животните ще изчезнат и ще оцелеят само микроорганизми, които живеят дълбоко в земята, съобщава BBC.

 

 

С течение на времето Слънцето става все по-горещо и ще започне да увеличава изпаренията и химическите реакции с дъждовната вода ще използват все повече въглероден двуокис. Така след близо милиард години нивата му ще са твърде ниски за фотосинтеза и животът ще спре да съществува. Така заради липсата на растения ще изчезнат и животните. Единствено микробите ще успеят да се приспособят към промените.

 

Според учените няма да има много кислород, затова микроорганизмите ще трябва да живеят в среда с малко или без никакъв кислород, под високо налягане и голяма соленост заради изпаряването на океаните.

 

Има вероятност океаните да започнат да се изпаряват след един милиард години. Когато бъде достигната критична точка, атмосферата ще се насити с пара, която е парников газ и той ще засили ефекта на загряването. Постепенно Земята ще се загрее до над 100 градуса.

 

Високата температура и намаляващия кислород ще убие растенията и по-големите животни. Според прогнозите след 2 милиарда години ще останат само микроби, наречени екстремофили. След 2.8 милиарда години обаче и те ще изчезнат от Земята.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия