Можеш ли да произнесеш най-дългата дума в немския език?

2013-06-06 12:20:00
Можеш ли да произнесеш най-дългата дума в немския език?
Снимка: Dreamstime

Учил/а ли си някога немски език? А можеш ли да произнесеш най-дългата дума в немския език, която е с над 60 букви? Дори да не ти се получава, не се притеснявай. Тя вече няма да се използва заради промяна в законодателството, което я прави излишна, съобщи Асошиейтед прес.

 

Сложната дума Rindfleischetikettierungsueberwachungsaufgabenuebertragungsgesetz е за закон, който регулира изследването на говеждо месо. Поради уеднаквяване на германското законодателство с европейското, той повече няма да се прилага, понеже се отменя изследването на здрави животни.

 

 

Най-дългата немска дума е трудна както за чужденците, така и за самите жителите на Германия. Затова те използвали съкращение от 10 букви - RkReUeAUeG.

 

В немския език има доста съставни думи, които са прекалено дълги и голяма част от тях имат съкратени версии.

 

В момента новата най-дълга дума в немския език е почти 50-буквена – Donaudampfschifffahrtsgesellschaftskapitaenswitwe, и означава „вдовицата на капитана на дунавската корабоплавателна компания”.

 

Според водещия немски речник Duden най-дългата дума е 36-буквената Kraftfahrzeug-Haftpflichtversicherung - автомобилна застраховка "Гражданска отговорност”.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
Rainbow 45
преди 10 години

uspqh da q proiznesa i mislq che ne e trudno

r0073x
преди 10 години

Човек стига да иска, може да създаде немски думи с неограничен брой букви, на базата на т.нар. съставни съществителни...

redbul2
преди 10 години

А думата от 36 букви в Дуден е: Крафт-фарцойг-хафтпфлихт-ферзихерунг.

redbul2
преди 10 години

Разбира се,че мога. За по прегледно ще пиша отделните части на думата разделени с тире.И така.Риндфлайш-етикетирунгс-юбервахунгс-ауфгабен-юбертрагунгс-гезетц.А новата дума е: Донау-дампфшиф-фартс-гезелшафтс-капитенс-витве.

Виж още

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия