Според учените неандерталците са изчезнали, защото Хомо сапиенс са ги изяли

2013-05-31 13:59:00
Според учените неандерталците са изчезнали, защото Хомо сапиенс са ги изяли
Снимка: Dreamstime

Учените са на път да признаят, че изчезването на неандерталеца се е случилото, защото Хомо сапиенс са изяли неговите представителите. Неандерталците са населявали територията на Европа преди около 300 000 години. Те се преживяли няколко ледникови епохи, след което изчезнали по същото време, когато първите наши предци са дошли в земите им от Африка

 

 

Досега една от основните теории беше, че неандерталците са изгубили съревнованието с Хомо сапиенс, защото мозъкът на вторите бил значително по-развит и те имали по-усъвършенствани сечива за набавяне на оскъдните хранителни ресурси. По този начин представителите на Хомо сапиенс са отстранили своите по-ниско развити себеподобни от еволюционното състезание.

 

Първото свидетелство за подобен канибализъм било открито през 2009 година в Ле Роа, Югозападна Франция. Антрополозите открили челюст на неандерталец с прорези, оставени от човешки сечива. Същите били открити и по останки от елени и други животни, изядени от пещерния човек. В момента учените търсят и други кости на неандерталци, по които са оставени следи от човешка захапка. Според антрополозите хората са консумирали неандерталско месо, а от зъбите им са си правили гердани.

 

Най-вероятно неандерталците са били подложени на насилствено унищожение от страна на Хомо сапиенс и са им послужили като вкусна храна. Години наред учените не са искали да повярват, че е това е възможно. Но вече има достатъчно факти и е време да се признае публично горчивата истина за този канибализъм.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
Horrificus
преди 10 години

Трябва сега да се отърсим от всички по-ниско развити еволюционно представители - именно всички цветнокожи, на Земята трябва да остане единствено бялата раса с представители в Европа

koshtramba
преди 10 години

Може просто да са били враждебни, не е нужно да са ги яли.


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия