Загадките за развитието на човека

До ден днешен учените не могат да разгадаят много от загадките на развитието на човека. Откъде произхождат съвременните хора? Според някои учени,  те били съсредоточени в Африка и оттам са се разпространили по целия свят, като заменили по

2010-09-08 17:19:41
Загадките за развитието на човека
До ден днешен учените не могат да разгадаят много от загадките на развитието на човека.

Откъде произхождат съвременните хора? Според някои учени,  те били съсредоточени в Африка и оттам са се разпространили по целия свят, като заменили по този начин архаичните човешки популации.

Мултирегионална хипотеза пък твърди, че съвременните хора са живели   в няколко региона, при това на големи разстояния от архаичните хора. Постепенно те започнали да се чифтосват  и така се появили  чертите на съвременния човек.

Друга загадка е кой е бил първият хоминид, тъй като при разкопки се намират все по-древни  представители на най-прогресивните примати. Единственият оцелял вид от тях е хомо сапиенс.

Все още не е ясно дали съвременните хора са правили секс с неандерталците. Някои учени смятат, че  този вид не е   измрял, а е бил  претопен от сегашните.

Не е ясно и защо съвременният човек е започнал да се разпространява извън пределите на Африка преди петдесет хиляди години. Според учените по това време съвременните хора са атакували и колонизирали много територии, с изключение само на Антарктика.
Те са превзели дори малки тихоокеански островчета.

Учените свързват този процес на миграция с някаква генна мутация, в резултат на която мозъкът ни се е трансформирал. Това  довело до  възможността на комплексно използване на езика и до развитие на изкуство и култура.

Учените гадаят съществуват ли наистина хобитите. Това име е дадено през 2003 година на откритите на индонезийския остров Флорес малки скелети и означава същества, за които не се знае дали са човешки. Дали това са деформирани хора или са специален вид, по-близък до маймуните? Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия