Билборд произвежда по 100 литра питейна вода дневно (+видео)

2013-03-14 23:00:00
Билборд произвежда по 100 литра питейна вода дневно (+видео)
Снимка: YouTube

Учени от Перу обединиха усилията си с известна местна рекламна агенция за създаването на уникален по рода си билборд, който може да осигури трайно решение на проблема с липсата на достатъчно питейна вода в столицата Лима, пише OddityCentral.

 

Иновативният проект е разположен в северните райони на пустинята Атакама, част от град Лима, където годишната сума на валежите е едва около 13 мм. От дълго време насам жителите на местността разчитат на дренажи от Андите и на остатъци от разтопени ледници, за да задоволяват нуждите си от питейна вода.

 

 

Промените в климата обаче се оказват пагубни за водоснабдяването в тази част от света. Близо 1,2 млн. души от всички 8,5 млн. жители на Лима страдат от постоянен недостиг на чиста питейна вода. Това кара местните специалисти постоянно да търсят начини за преодоляването на този проблем.

 

Вдъхновени от факта, че влажността на въздуха в Лима е около 98%, поради разположението на града край Тихия океан, учени от техническия университет на Лима и специалисти от рекламната агенция Mayo DraftFCB създадоха атрактивен билборд, който произвежда годна за пиене вода.

 

Това става възможно чрез специален въздушен филтър и кондензатор, които отделят водните капки от въздуха. След това отделената вода преминава през въглероден филтър, за да достигне до централния резервоар, от който всеки може да си налее хладка питейна вода, като просто завърти инсталирания върху билборда кран.

 

Новият проект е в състояние да произведе над 100 литра питейна вода дневно. За 3 месеца, откакто е инсталиран, той е създал 9450 литра вода от въздуха. Вижте го:

 

Автор: Илиана

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия