Причини, пораждащи недостига на питейна вода

 Навсякъде по света водите се замърсяват и разхищават. Питейната вода намалява, а населението се увеличава. Развитието на земеделието, ръстът на населението и индустрията ще доведат до сериозен проблем, ако не се вземат мерки. Лошата инфраструкт

2010-05-05 00:09:21
Причини, пораждащи недостига на питейна вода
 Навсякъде по света водите се замърсяват и разхищават. Питейната вода намалява, а населението се увеличава. Развитието на земеделието, ръстът на населението и индустрията ще доведат до сериозен проблем, ако не се вземат мерки. Лошата инфраструктура и последиците от климатичните промени ще засилят проблема още повече.

 Основен източник на замърсяване на питейна вода са отпадните и канални води. Фабриките изхвърлят непотребните продукти от своята дейност в реките, езерата и моретата. Това вреди не само на местната флора и фауна, но и на всички обитатели на километри разстояние. Селското стопанство е друга проблемна област. Изкуствените торове и пестицидите попадат директно от почвата в подпочвените и питейните води. Също така проблем за недостатъчното количество питейни чисти води е непрекъснатото нарастване на потребностите от вода, вследствие на бързото увеличаване на населението и интензивното развитие на отрасли, потребяващи големи количества вода.
 
 Има един специфичен вид замърсяване на водата, така нареченото термално замърсяване. Причинява се от чистите, но горещи води от пречиствателни станции, като освен пряко, вредят и косвено на водните обитатели, като намаляват съдържанието на кислород във водата.

 Водите биват замърсени при добиването и обработката на рудни и нерудни изкопаеми ( водите от нефтопреработваемите предприятия ), отпадъците при сечене на дървесина, отпадъците от водния и сухопътния транспорт, фекални и други отпадъци от животновъдните комплекси.

 Водата е една от водещите тласкащи сили на развитието и основен фактор за хигиената и здравето. Тя е необходима за всички живи организми. За човека в последно време се е превърнала в средство за транспорт, производство на храни и стоки, инструмент в медицината или източник на енергия. Въпреки че винаги сме знаели как и от къде да се сдобием с вода, не сме се научили да я ползваме ефективно.

Автор: Маги
Автор: Александър Ненов

КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия