Затлъстелите шофьори - с по-голям риск да загинат в катастрофа

2013-01-27 10:00:00
Затлъстелите шофьори - с по-голям риск да загинат в катастрофа
Снимка: sxc.hu

При шофьорите с наднормено тегло се наблюдава много по-висок риск да загинат в катастрофа, отколкото при тези с нормално телосложение, пише в. “Telegraph”, позовавайки се на резултатите от мащабно американско проучване.

 

 

Оказва се, че при хората, страдащи от затлъстяване от трета степен (според класификацията на Световната здравна организация), опасността пътен инцидент да завърши трагично е с 80% по-висока, отколкото при човек със здравословен индекс на телесна маса. Затлъстяването от втора степен води до увеличаване на смъртността в катастрофи с 51%, а от първа степен – с 21%.

 

Резултатите от изследването сочат още, че при представителките на нежния пол с наднормено тегло рискът да загубят живота си в пътен инцидент е двойно по-висок, отколкото при мъжете, страдащи от излишни килограми.

 

Специалистите смятат, че коланите в автомобилите са проектирани така, че да защитават най-ефективно хората с нормално тегло. Те открили, че при сблъсък торсът на шофьорите, страдащи от затлъстяване, изскача много по-напред, отколкото този на човек със стройно тяло, тъй като защитният механизъм на колана се активира по-късно. Именно поради тази причина хората с излишни килограми пострадват повече при катастрофи.

Автор: Илиана

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия