Петък – най-опасният ден за шофиране

2012-10-05 17:45:00
Петък – най-опасният ден за шофиране
Снимка: sxc.hu

Петъците са най-опасните дни за шофиране, твърди американският застраховател “Nationwide Insurance”, цитиран от изданието AOL Autos.

 

Статистиката сочи, че през последния работен ден от седмицата на пътя стават най-много инциденти – средно 4664. Според застрахователите това се дължи най-вече на разсеяността на шофьорите, които вече са започнали да правят плановете си за уикенда и не обръщат достатъчно внимание на пътната обстановка.

 

 

Опасност крие и средата на седмицата – сряда се нарежда на второ място сред най-опасните дни за шофиране със средно 4197 произшествия на пътя. Следва я четвъртъка, който също предразполага към мисли, свързани с очакваната почивка в събота и неделя.

 

Като най-безопасни дни пък се очертават понеделник и вторник, през които изглежда шофьорите са най-съсредоточени в управлението на автомобилите си. Именно тогава има и най-малко пътни инциденти.

 

Данните от статистиката на “Nationwide Insurance” също така сочат, че най-голям брой произшествия настъпват в пиковите часове, когато хората отиват на работа или се прибират у дома. Тогава трафикът е най-натоварен и предразполага към инциденти.

 

Тъй като най-честите ПТП-та са свързани със забиването в нечия задница, застрахователите (а и не само) съветват да спазвате дистанция от 3-4 секунди между вас и човека пред вас, както и да се стараете да се отдалечите, ако този зад вас кара твърде прилепен към бронята ви. Също така обръщайте повишено внимание на шофьорите, които се занимават и с друга дейност – говорят по телефона, пишат SMS-и и т.н., и самите вие не правите подобни неща.

Автор: Илиана

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия