Супер интелигентен? Лесно е!

За много неща ние казваме, че са лесни, а всъщност не изглеждат толкова лесни за изпълнение, но повярвайте ми въпрос на избор е дали да станете супер интелигентен или не. Всъщност да се върнем на това що е то интелигентност. Много хора бъркат думите

2009-05-11 09:01:28
Супер интелигентен? Лесно е!
За много неща ние казваме, че са лесни, а всъщност не изглеждат толкова лесни за изпълнение, но повярвайте ми въпрос на избор е дали да станете супер интелигентен или не. Всъщност да се върнем на това що е то интелигентност. Много хора бъркат думите хитър, умен, начетен, знаещ, висшист и интелигентен. Всъщност повечето хора мислят, че те са едно и също нещо, но това е грешка.

Интелигентността е възможността на индивида да използва всичките натрупани знания по адекватен начин в определена ситуация. Ако тази дефиниция не ви харесва, то предлагаме ви още една: Вродена способност на даден съзнателен индивид да прави изводи (умозаключения) върху дадена информация.

Има два вида хора - такива, които са се родили интелигентни и други, които стават такива с малко усилия. Не е нужнo да завършиш 5 образования, за да можеш да се наречеш интелигентен. Всъщност можеш и да си автомонтьор, който да е природно надарен и всяка стигнала до него информация той да я анализира по по-бърз и адекватен начин от човек, завършил 5 висши. Къде обаче е уловката?

Ако си природно надарен ти можеш да избереш два пътя - да си останеш природно интелигентен и да си най-добрия сред автомонтьорите или да започнеш да учиш (това което ти е интересно разбира се) и да развиеш тази своя дарба. Така имаш шанс да станеш най-добрият в твоя курс и дори университет.

Какво да правим всички ние, които нямаме специални дарби? Имаме отново два пътя - да бъдем посредствени автомонтьори или да сме посредствени висшисти. Пример за това са всички онези експерти, които съсипват колите на вашите, или пък онези доктори, които не могат да различат грип от шарка. За да не станем такива трябва да направим много малки усилия. Едно от тях е да четем. Четенето развива изключително много
мозъка. Естествено става дума за четене на интересни книги, а не хисторито на скайпа :) Постарайте се да имате винаги книга под ръка колкото и скучно да ви се вижда сега това. Другото е да се тествате. Играйте логически игри. Пасиансите не се броят, с тях по-вероятно е да затъпеете. В Интернет има безброй логически игри. Не на последно място вземете си тестове за Менса* и ги решавайте. Разбира се, правете това когато няма какво друго да правите. Така само след 1 година ще сте дресирали така мозъка си, че когато ви кажат някаква логическа задача ще изстрелвате отговора по-бързо от колкото се изписва той на екрана на Ники Кънчев.

На кратко това да си интелигентен е изцяло ваш избор. Ако сте избрали да се оплаквате, че сте тъпи - няма да ви се мешаме в избора. Той си е ваш. Но по-добре изберете варианта, в който не сте тъпи и развийте своите умения. Успех.

Ако търсите тестове, можете да кликнете тук!

*Менса e световната организация на хора с висок коефициент на интелигентност. Автор: Александър Ненов

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия