Днес е Никулден - честит празник на всички именници, моряци и банкери

2012-12-06 08:49:00
Днес е Никулден - честит празник на всички именници, моряци и банкери
Снимка: sxc.hu

Днес православната църква почита паметта на Св. Николай Мирликийски Чудотворец, покровител на моряците и рибарите. Празникът е известен на народа като Никулден. На днешния ден празнуват Никола, Николай, Николина, Николета, Ненка, Нина, Нено, Ненка, Нино и Кольо, както и банките и банкерите.

 

 

Николай Мирликийски е роден през 3-и век в Патара, днешна Мала Азия. Той е бил избран за архиепископ на гр. Мир, Ликийски област. Умира през 342 година. Мощите му се пазят и до днес в италианския град Бари. През целия си съзнателен живот Св. Николай е помагал на страдащите и е защитавал невинните.

 

Според народните вярвания светецът причинява ураганите и бурите в морето. Поради тази причина на днешния ден всички гемии спират да се движат.

 

На Никулден се подрежда празнична трапеза, на която задължително се поднася рибник, като най-често той е приготвен от шаран, като курбан за преживяно нещастие, избегната беда или просто за здраве.

 

На днешния ден завършва сезонът на есенния риболов, който се отбелязва с почерпка от рибарите и търговците на риба. На Никулден става разделянето между рибарите на спечеленото през сезона. Традицията повелява всеки рибар да пусне по един венец от бръшлян в морето в памет на онези, които не са се върнали на брега.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия