6 декември - Никулден

2011-12-06 08:52:00
6 декември - Никулден

Никулден е първият голям зимен празник, който се празнува на 6 декември. Според преданията за подялбата на света, на свети Никола се паднали моретата, реките и езерата. Той е господар на целия воден свят - на рибите, на морските демони и ветрове.

Никола Мириклийски Чудотворец е източноправославен духовник. Той е известен като противник на езичеството и арианството. След смъртта си Никола е почитан като светец, покровител на моряците, търговците и затворниците.

Свети Никола е роден през втората половина на 3-ти век в знатно семейство.
Когато умрели родителите му, той раздал своя имот и никой дори не научил какво е направил.
Преданието разказва как спасил един обеднял човек с три дъщери. Когато изгубил всичките си пари, човекът бил решен на всичко, да продаде дъщерите си дори. Но светецът не позволил това да стане. Една нощ разореният получил неочакван дар - кесия с жълтици. С нея оженил едната си дъщеря за богат жених. После получил нов дар - кесия с жълтици и за втората си дъщеря. После и за третата. Накрая и за себе си намерил жълтици. Хукнал да гони странника, който му подхвърлил парите, тичал след него и в мига, в който почти го застигнал, съзрял в него Божия пратеник, осъзнал, че само такъв можел да бъде той, само свят можел да бъде неочаквания дар, който го спасил от грях. Сигурно оттогава почитат св. Николай като закрилник на имота и парите.

Когато Никола тръгнал да се поклони на Божи гроб, в морето се разразила буря, един моряк паднал от върха на корабната мачта и всички мислели, че е умрял. Свети Никола, обаче,  възкресил моряка и с молитва успокоил морето. Оттогава пък трябва да е останала славата му на повелител на морските бури и закрилник на моряците.

През 325 г.  бил свикан Първият вселенски събор в Никея. Присъствали всичките тогавашни 318 епископи. Огромна заслуга за разбирателството, постигнато след дълги дискусии на този събор, имал епископ св. Никола. Всичките му дела до края на живота му през 342 г.  имали цел да умиротворяват, да закрилят, да дават изцеление.

За разлика от повечето свои събратя светци, Никола умрял в почит и признание на преклонна възраст. Св. Никола е погребан в катедралата на град Мир и сред вярващия народ се носела мълвата за благовонното миро, което оросявало мощите му и от което всеки можел да получи изцеление.

У нас на празника в жертва се принася риба, най-често шаран, който се смчта за слуга на светеца. Рибникът /шаран в тесто/, се счита за традиционно ястие на този празник. Той се пече в пещ, заедно с обредните хлябове - по два за всеки дом.

Рибникът и хлябовете се освещават в църква или вкъщи, а късове от тях се раздават на съседите. По-голямата част от рибника и хлябовете задължително се изяждат на семейната вечеря.

Трапезата на Никулден не се вдига през целия ден и е на разположение на гостите. Свети Никола е покровител не само на тези, които са кръстени на името му, той е личен и семеен покровител.  На Никулден се организира семейно-родов празник - канят се роднини, кумове и съседи.

Костите на никулденския шаран не се изхвърлят, а се изгарят, закопават се в земята или се пускат в реката. Вярва се, че така ще се опази и умножи плодородието и семейното благополучие.

На днешния ден празнуват Николай, Николина, Кольо, Нико и Никола.

Честито на всички именници!

Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
N1ksun
преди 12 години

Моя ден , наис :D


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия