Честит Вси светии!

2012-10-31 09:45:00
Честит Вси светии!
Снимка: Dreamstime

В последните няколко години все повече българи празнуват Halloween, въпреки че празникът е католически. Тази нощ милиони хора ще се преобразят и ще отбележат Вси светии, съобщи ИТАР-ТАСС.

 

Празникът е утвърден от папа Григорий Четвърти през 853 година като ден за почит към всички християнски светци и мъченици.

 

 

Halloween е доста популярен във Великобритания, САЩ, Канада и Ирландия. Предполага се, че причината е древна келтска традиция.

 

На 1 ноември (когато ние отбелязваме Денят на народните будители) келтите празнуват Нова година – Самейн. Според тях в тази нощ се отваря границата между мъртвите и живите, а сенките на починалите през изминалата година слизат на Земята, за да си намеря живи тела, в които да се вселят. Живите се маскирали с животински кожи и страшни маски, надявайки се, че ще уплашат духовете и им оставяли храна отвън, за да не влизат в домовете им. След това се събирали около големи огньове, запалени от жриците.

 

Тиквеният фенер, който се прави на този ден, се нарича Светещият Джак. Кръстен е на ирландски пияница, който успял три пъти да надхитри дявола. След последната им уговорка да живее спокоен живот още десет години, Джак внезапно починал. И тъй като бил грешник , не можел да отиде в Рая, а заради сделката си с дявола не можел да отиде и в Ада. На прага, дяволът му дал въглен от Ада, който Джак поставил в издълбана ряпа, след това тръгнал да скита по света в очакване на Страшния Съд. Когато празникът се пренесъл в Америка, ряпата е заменена от тиква.

 

Снимка: sxc.hu

 

В днешно време на Halloween хората се маскират с най-различни костюми – от невинни ученички до страховити духове и вещици. Тази година безспорен хит е Голямата жълто пиле от улица Сезам, което доби популярност, благодарение на Мит Ромни и предизборната кампания в САЩ.

 

Ти ще празнуваш ли някъде Halloween или смяташ, че си имаме достатъчно хубави български празници, за да обръщаме специално внимание на този?

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия