Скокът от стратосферата бе успешен, звуковата бариера бе преодоляна (+ видео)

2012-10-15 09:53:00
Скокът от стратосферата бе успешен, звуковата бариера бе преодоляна (+ видео)
Снимка: Reuters

Преди близо седмица парашутистът Феликс Бамгартнер трябваше да направи скок от стратосферата, но опитът му бе отложен поради неблагоприятните метеорологични условия. Вчера той скочи и ... се справи успешно, съобщи Reuters.

 

43-годишният австриец пада в продължение на 4 минути и 20 секунди от височина 38 600 метра, като разви скорост 1713 км/час и по този начин успя да премине звуковата бариера, преди да отвори парашута си на 1 500 метра над земята над Ню Мексико.

 

 

Бамгартнер успя да постави три рекорда – за най-висок скок, най-голяма височина, на която се е издигал човек с балон – над 39 000 метра и преминаване през звуковата бариера.

 

Австриецът излетя със свръхтънък хелиев балон вчера в 18.30 часа българско време. Той бе облечен със скафандър и бе в специална капсула. Семейството му, което за пръв прът напуска Европа, бе дошло да го подкрепи.

 

Издигането с балона продължи над 2 часа и половина. По време на целия опит Бамгартнер поддържаше връзка с хора, които са на земята и следят всичко да е наред. Но се появи един проблем – шлемът на скафандъра започна да се запотява.

 

Когато бе достигната височина над 39 000 метра, Бамгартнер отвори люка, извади единия си крак, отдаде чест и след това скочи.

 

Поздравления за успеха му!

 


Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
EverywhereWithYou
преди 11 години

ЕВАЛА!


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия