Скок от стратосферата - ще успее ли Феликс да преодолее звуковата бариера? *

2012-10-09 12:59:00
Скок от стратосферата - ще успее ли Феликс да преодолее звуковата бариера? *
Снимка: sxc.hu

Да скочиш с парашут от самолет си е наистина силно изживяване, но какво ще кажете да направите това от стратосферата?

 

Явно идеята се е харесала на парашутиста Феликс Баумагртнер, който усилено се подготвя за скок от 36 576 метра, надявайки се, че ще успее да преодолее звуковата бариера, съобщиха световните агенции. "При достигането на набелязаната височина над градчето Розуел в Ню Мексико той ще отвори люка и ще направи крачка в  бездната", заяви пред Би Би Си един от организаторите на скока. 

 

 

В 15.00 часа българско време 43-годишният Баумгартнер ще започне издигането си с хелиев балон в специален скафандър. Според специалистите първите няколко минути след скока той ще развие около 1240 километра в час, което ще му даде възможност да преодолее звуковата бариера. До този момент никой не е успявал да достигне такава скорост без помощта на летателен апарат.

 

Времето играе много важна роля в това начинание. При благоприятни атмосферни условия, Баумагртнер ще започне своето издигане в 8 часа, което ще трае близо 3 часа.

 

Ако скокът бъде осъществен, парашутистът ще се движи със свръхзвукова скорост поне минута, а свободното му падане ще трае 5 минути и 35 секунди.

 

Много е важен скокът на Баумагртнер от самата капсула. На тази височина няма достатъчно въздух, който да улесни неговите движения. Ако при скока попадне във въртеливо движение, може да получи увреждане на очите, мозъка и сърдечносъдовата система. Освен, че на тази височина няма достатъчно въздух, температурата е доста ниска – около минус 57 градуса по Целзий.

 

Снимка: sxc.hu

 

До този момент рекордът за скок от най-голяма височина се държи от 52-годишният парашутист Джо Китингър, който скача от хелиев балон на 31 333 метра през 1960 година.

 

* Скокът на Баумагртнер бе отложен минута пред балонът му да се издигне над Розуел, Ню Мексико. Причината е била прекалено силния вятър.



Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
nor4eto99
преди 11 години

Дано успее!!

jasmins
преди 11 години

За нищо на света не бих се подложила на такова нещо...;xx


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия