Джигитите на пътя са шофьорите на малки коли

2012-03-24 19:46:00
Джигитите на пътя са шофьорите на малки коли
Снимка: sxc.hu

Джигитите на пътя са предимно шофьорите на малки коли, сочат резултатите от проучване на Newspoll, осъществено по поръчка на австралийската застрахователна компания AAMI.

 

Трима на всеки четирима от участниците в допитването, каращи по-компактни автомобили, признават, че често им се случва да се държат рисково на пътя. Те значително по-често си позволяват да сядат зад волана след употребата на забранени вещества, отколкото собствениците на по-големи возила.

 

Около 46% от шофьорите на малки коли споделят, че неведнъж са отправяли неприлични жестове или слова по адрес на останалите участници в движението. За сравнение – при водачите на големи автомобили този процент е приблизително 36.

 

 

Освен това 23% от собствениците на по-компактни коли признават, че често не спазват необходимата дистанция, с което създават реални предпоставки за пътен инцидент, в случай на рязко спиране на шофьора, намиращ се пред тях. При шофьорите на големи по размер автомобили този процент е 18.

 

Резултатите от проучването също така сочат, че най-често рисково поведение на пътя проявяват младите шофьори на възраст между 18 и 24 години и... от женски пол.

 

Психолозите смятат, че „синдромът на малката кола” превръща собствениците на подобни автомобили в агресори, които се опитват да компенсират размера на возилото си с арогантно поведение. 

Автор: Илиана

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия