Омръзна ли ви от лицемерие, фалшиви приятели и лъжи? [част втора]

2012-10-05 11:01:00
Омръзна ли ви от лицемерие, фалшиви приятели и лъжи? [част втора]
Снимка: Dreamstime

Не нападайте

Напълно нормално е, когато човек се почувства нападнат, да застане в отбранителна позиция. Никой обаче не обича да бъде постоянно критикуван и да спори с някого. Споделете това, което мислите, но не се опитвайте да наложите на всяка цена мнението си. Първо може да не сте прави, второ – дори да сте прави, другият ще продължи да вярва на това, което той мисли. Вместо да влизате в излишни спорове и евентуално да се скарате, споделете мнението си и сменете темата.

 

 

Не игнорирайте приятелите си, когато страдате

Има два типа хора – едните имат нужда от приятелите си, за да преодолеят нещо, другите обаче предпочитат да останат насаме. Бъдете такива, каквито сте, няма нужда да се насилвате. Хубаво е обаче понякога да разкривате душата си пред най-близките и да показвате, че понякога и вие сте уязвими и грешите. Признавайте грешките си и искайте прошка, ако сметнете за необходимо.

 

Не се поддавайте на емоциите

Много хора правят неща, които не искат, когато са под влияние на емоциите. Затова е най-добре да се научите да се контролирате. Напълно възможно е да кажете нещо, което не мислите, когато сте ядосани. Но как после да обясните на човека срещу вас, че наистина не мислите това, което сте изрекли? За да си спестите такива трудни разговори, научете се да мислите, преди да говорите.

 

Поставете ясни граници

Колкото по-близки са си двама души, толкова по-неясни са границите помежду ми. Често се случва единият да злоупотребява с доверието на другия, да го манипулира, използва, лъже и т.н. За да не ви се случи това, поставете ясни граници, които не искате да бъдат преминавани. Хубаво е двама души да се обичат и да са си достатъчно близки, но не бива да забравяме, че трябва и да се уважават.

 

Не търсете чуждото одобрение

За да се радвате на живота, живейте го така, както намерите за добре. Няма нужда околните да одобряват нещата, които правите, стига да не им пречите по някакъв начин. Ако вие смятате за нормално редовно да ходите на дискотеки, да си нямате гадже и да залягате над учебниците, правене го, без да се интересувате от мнението на вашите близки и приятели. Както вие не се интересувате болезнено какво мислят те, така и не налагайте насила своето мнение- Оставете ги да живеят живота, който искат.

 

Първата част от статията прочетете тук:

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия