Зачестяващи природни катаклизми, метеорологични промени, военни конфликти – това са само част от катастрофите, които вече са обхванали света. Чудите ли се какво още ни предстои? Учените определено не са оптимистично настроени по този въпрос, съобщава в. “Guardian”.

 

Във все по-наболял проблем се превръща недостигът на вода и хранителни ресурси. Специалистите са на мнението, че темповете, с които населението на Земята нараства, ще доведат до сериозно задълбочаване именно на този проблем.

 

 

Статистиката за момента показва, че от общо 7 млрд. души население на планетата ни 900 000 милиона са тези, които гладуват, а 2 млрд. страдат от недохранване. Недостигът на храна се дължи основно на намаленото количество на водните ресурси в световен мащаб.

 

Учените коментират, че алтернативите, пред които е изправено човечеството, не са много. Най-съществената от тях е да се намали или тотално да се ликвидира приемът на месо. Защо? Защото отглеждането на животни изисква от пет до десет пъти повече вода, отколкото отглеждането на селскостопанска продукция.

 

„Очакваме, че през 2050 година населението на Земята ще е достигнало 9 млрд. души. Тогава няма да имаме достатъчно вода, за да произвеждаме необходимата за изхранването на тези хора храна, освен ако западните нации не променят незабавно начина си на хранене. Бихме могли да се справим с недостига на вода, ако приемът на месни продукти се ограничи до 5% в общия хранителен прием”, коментират специалисти.

 

Разбира се, освен принудителното преминаване към вегетарианска диета на цялото човечество, съществуват и други мерки, които могат да бъдат взети. Специалистите препоръчват да се търсят начини за елиминиране на разхищението на храните и водните ресурси, както и за засилване на търговията между държавите, страдащи от излишъци, и страните, изпитващи силен дефицит на ресурси.

Автор: Илиана