Левичарите, които започват да пишат с дясната ръка, се променят

2012-04-23 12:09:00
Левичарите, които започват да пишат с дясната ръка, се променят
Снимка: sxc.hu

При левичарите, които по-късно са започнали да пишат и с дясната ръка, е открита промяна в начина на работа на мозъка и отделните му зони. Едни от тях остават настроени като за левичар, а други се променят - като за човек, използващ предимно дясната си ръка. Въпросът е дали тези промени се отразяват на самия човек? Нормално в дясната половина на мозъка се осъществява контрола върху моторната функция на лявата част от тялото и обратното.

 

 


При изследването на левичари, десничари и такива, които пишели с двете ръце, проведено в Лондон, е установено, че при последните не става въпрос само за прехвърляне активността от едната в другата половина на мозъка.

 

 

Чрез наблюдение с магнитен резонанс, е констатирана активна зона в дясната част на мозъка при десничари и обратното. У пишещите с две ръце, дясната зона също е била активна и то в значителна степен. Зоните, отговорни за планирането на движението обаче са останали също както при левичари, отново с по-изразена активност.

 


Психологът Клара Порак от Pennsylvania State University предупреждава, че въпреки по-изразената работа на мозъка, това не означава, че тези хора са застрашени в някакъв смисъл. Тя не смята, че той се натоварва излишно. Според нейни наблюдения другите действия, изпълнявани от хора, пишещи с двете си ръце, са с характеристиката на левичари - т.е. те не се засягат.

 


Тези данни показват, че някои зони от мозъка са модулируеми, докато други - не са.

 

Още здравни новини може да намерите в Puls.bg

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
scrooper
преди 12 години

интересно дали човек може примерно да поумнее при такава промяна :)


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия