Предимство ли е да бъдеш левичар?

Преди години хората, които са били левичари, е трябвало да се научат да пишат с дясната ръка, за да не се различават от останалите. Към днешна дата ние вече приемаме различността като нещо хубаво, като богатство. Мозъкът на левичари е устроен по-разл

2011-03-27 23:44:06
Предимство ли е да бъдеш левичар?
Преди години хората, които са били левичари, е трябвало да се научат да пишат с дясната ръка, за да не се различават от останалите. Към днешна дата ние вече приемаме различността като нещо хубаво, като богатство. Мозъкът на левичари е устроен по-различно. При тях областите, които отговарят за карането на кола и говоренето, са по-развити и те са добри шофьори, пилоти, ватмани. За хората, които използват лявата си ръка повече, не е проблем да шофират и говорят едновременно - това не ги разсейва.

Изследване, направено преди години, установила, че това дали един човек ще бъде левичар или десничар се определя още в пренаталното му развитие - важно е изграждането на структурите и разпределянето на функциите в мозъка. Хората, които са десничари, по време на разговор използват само лявото си полукълбо, а левичари извеждат езика и в двете.

Двете половини на мозъка са почти с еднаква големина и в по-голямата си част структурите в тях преработват информация, която се предава от едната част на другата по неврален път. При левичарите нещата не седят така.

Обикновено информацията от дясната половина отива в лявата и обратно. При хората, които имат водеща лява ръка, мозъкът работи по-бързо и с двете си полукълба едновременно. Левичарите реагират доста по-бързо от десничарите, когато трябва да използват информация от лявата и дясната си половина едновременно. Десничарите се справят по-добре, когато трябва да използват информация само от едната част на мозъка си. Това показва, че те са по-бързи в дейности, които се управляват от центрове, които са само в едното или другото полукълбо на мозъка.

Левичарите са по-добри спортисти и им се отдават дейности, при които е нужна бърза реакция от двустранна стимулация. Те често успяват да запасят добро душевно равновесие и духовен начин на живот. Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
gerginius
преди 12 години

А левичарите се възстановяваме по-бързо от инфаркт, защото дясното ни полукълбо е по- развито точно защото пишем с лявата рака.


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия