Браковете по сметка – все по-редки сред жените

2012-04-09 20:09:00
Браковете по сметка – все по-редки сред жените
Снимка: sxc.hu

Браковете по сметка сред представителките на нежния пол рязко са спаднали през последните 2-3 десетилетия, сочат резултатите от проучване на IPPR, цитирано от в. “Guardian”.

 

Докато в края на миналия век жените масово са търсели финансово стабилни брачни партньори, които са можели да осигурят на тях и на децата им сигурен и охолен живот, в днешно време дамите все по-чето се осланят на чувствата си при избора на спътник в живота.

 

За да стигнат до подобни заключения, изследователите провели експеримент участието на стотици жени от три поколения – жени, родени през 1958 г., през 1970 г. и между 1976 и 1981 г.

 

 

38% от дамите от първата група на определен етап от живота си се омъжили за значително по-богат от тях мъж. Също толкова заложили на партньор от същата социална класа. Едва 23% от дамите сключили брак с по-бедни от тях мъже.

 

При жените от втората група пропорцията била различна. 45% се омъжили за човек от същата социална прослойка, 32% избрали по-заможен мъж, а 23% - по-беден.

 

Представителките на нежния пол от последната група (тези, родени между 1976 и 1981 г., които в момента са на възраст между 31 и 36 години) още по-рядко избирали богати съпрузи. Едва 16% от дамите в тази група се омъжили за мъже от по-висок социален клас. Цели 56% заложили на партньор с равни на техните финансови възможности. 28% от дамите сключили брак с по-бедни от тях мъже.

Автор: Илиана

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
RoxyM
преди 11 години

А сетете се защо? Защото днешните момичета работят и се стараят да са финансово независими, а не се женят млади с идеята, че от сега нататък съпругът им е длъжен да ги издържа, а от тях се очаква да се грижат за домакинството. Е, когато печелиш добре можеш да си позволиш да следваш сърцето си, а не да се омъжиш за първия срещнат само и само да има кой да те издържа.


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия