Научи се да слушаш

Умението да изслушваш човека, който седи срещу теб, е безценно. Комуникацията между двама души е далеч по-приятна и пълноценна, когато те се изслушват внимателно един друг. Да се концетрираш върху тов

2012-03-10 21:07:00
Научи се да слушаш
Снимка: sxc.hu

Умението да изслушваш човека, който седи срещу теб, е безценно. Комуникацията между двама души е далеч по-приятна и пълноценна, когато те се изслушват внимателно един друг. Да се концетрираш върху това, което другият казва, обаче, понякога далеч не е толкова лесна задача (особено когато темата на разговора на те вълнува). Позволявайки си открито да покажеш незаинтересоваността си, рискуваш да засегнеш събеседника си – нещо, което едва ли искаш да се случи. Ето защо е важно да знаеш как можеш да подобриш слушателските си умения:

 

1. Не прекъсвай, изслушвай докрай.

Няма нищо по-досадно от това някой да те прекъсне посредата на изречението, още преди да си се изказал докрай. Хората, които прекъсват останалите, показват, че не зачитат чуждото мнение. Опитвай се да не правиш това!

 

 

2. Гледай в очите.

Гледай събеседника си в очите, не се разсейвай с нищо странично. Така показваш, че внимателно слушаш какво той казва.

 

3. Демонстрирай интерес.

Лекото поклащане на главата в знак на разбиране и осмисляне на казаното винаги върши работа.

 

4. Не се страхувай да питаш.

Ако не разбираш нещо, изчакай подходящия момент (обикновено пауза) и помоли за още разяснения. Допълнителните въпроси засвидетелстват интерес.

 

5. Научи се да се концетрираш.

Вероятно често осъзнаваш, че не си достатъчно концентриран върху разговора. Опитай се да слушаш събеседника си през цялото време, без да мислиш за други, странични неща. Ако ти е трудно, можеш да потренираш с приятели.

Автор: Илиана

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия