Направете общуването си ефикасно

Общуването е умение, не по-малко важно от уменията, благодарение на които човек завършва училище или си печели прехраната. Способността ви да общувате до голяма степен определя нивото на личното ви щастие. Ефикасното общуване ще ви помогне да намерит

2009-02-06 11:12:25
Направете общуването си ефикасно
Общуването е умение, не по-малко важно от уменията, благодарение на които човек завършва училище или си печели прехраната. Способността ви да общувате до голяма степен определя нивото на личното ви щастие. Ефикасното общуване ще ви помогне да намерите приятели и да ги запазите, да бъдете ценени в работата си, да спечелите уважението и доверието на децата си и да задоволявате сексуалните си потребности.

Ако общуването ви не е особено ефективно, ще се сблъскате с дефицит в една или повече области от живота си: в работата нещата може да са наред, но семейството да се кара на вечеря. Може да сте доволни от сексуалния си живот, но нищо да не излиза от приятелствата ви. Списъкът може да се продължи и обхваща всички области от живота ви.

Ефикасното общуване е умение, което може да бъде усвоено. Хората често оправдават лошите си отношения с другите с типа си характер или пък прехвърлят вината на партньорите си. Но добрата новина е именно тази – общуването е умение, което се усвоява, развива, подобрява – също като четенето, писането, чуждите езици, танците. Въпреки че не винаги му се отдава достатъчно внимание и често родителите се оказват лоши ролеви модели за общуване – човек наистина може да излезе от омагьосания кръг на “лошото общуване”.

Тази книга събира най-важните комуникационни умения на едно място. Те са представени в сбита форма, но с достатъчно примери и упражнения, така че да започнете да ги практикувате и усвоявате. Книгата ви казва какво да направите, за да подобрите общуването, а не какво да мислите за него. Чистата теория е пропусната, освен когато допринася за разбирането на дадено комуникационно умение.

Първите три глави разглеждат основните умения. Всеки един от нас трябва да знае как да слуша, как да разкрива мислите и чувствата си и как да се изразява адекватно. Често се оказва, че когато комуникираме, ние неусетно слагаме прегради пред активното слушане и чуване на това, което човекът срещу нас иска да ни каже. Не по-малко важни са и другите засегнати в тази книга теми, от които ще научите как да използвате и разбирате езика на тялото, как да декодирате скритите послания и да откривате скритите цели на отсрещния, да анализирате общуването, да изяснявате казаното от вас, да преодолявате културните и половите различия.

Добрата комуникация е приятна и в крайна сметка – лесно постижима. Но как да действаме в ситуация на конфликт? В семейството, в работата, с децата, дори с непознати? В ежедневието ни непрекъснато се сблъскваме с подобни конфликтни ситуации, спорове, разминавания. Чрез конкретни примери и упражнения ще се научите да овладявате и управлявате тези конфликти.

Общувайки пълноценно, вие постепенно изграждате и собственото си добро самочувствие, научавате се да изразявате своите желания и намерения, осъзнавате и силата на себеразкриването и необходимите компромиси.

В последния раздел на книгата има четири важни глави, посветени на влиянието върху другите, общуването в малка група, говоренето пред публика и интервюто.

Но едва ли само от прочитането на книгата ще се превърнете в очарователен събеседник, който води блестящо преговори и има отличен семеен живот. Много е важно да последвате съветите в книгата и да практикувате и подобрявате своите умения. Уменията изискват знания, а знанието е в тази книга. Приложете го във всекидневния си живот и се наслаждавайте на постигнатото! Автор: Александър Ненов

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия