Дните от 22 до 25 декември са особено важни в прабългарския  слънчево-лунен календар. Прадедите ни са знаели, че по това време денят  започва да нараства "с едно житено зрънце всеки ден".  Те празнували раждането на светлината с пищни тържества и групови езически оргии. Апогеят бил на 25 декември, когато се чествал празникът Мардукан (раждане на светлината).

Смятало се, че точно тогава небесният бог Тангра се борел с мрака и древните българи му помагали, като пъдели тъмните сили от дома си. За целта всякакви буйства били позволени. В нощта на Бъдни вечер групи от разюздани мъже, наречени бабугери, обикаляли селището и влизали в къщите. Те дръзко задиряли и опипвали невестите и момите в дома - можели дори да ги разголват и никой нямал право да ги спира. Избрана двойка сред тях, Старец и Баба, дори имитирали полов акт пред цялото семейство, дори и пред  децата. Всичко това се вършело като ритуал-заклинание за плодородие в  дома.

В Западна България и Македония групите на бабугерите се запазили дори и след покръстването. Отзвук от тях са кукерите, които и до днес дрънкат хлопки по това време.
Автор: Албена Иванова