Храните, които успешно борят гъбичните инфекции

2017-01-26 12:26:00
Храните, които успешно борят гъбичните инфекции
Снимка: iStock

Храната, която консумираш, оказва влияние на здравето ти. Затова, ако имаш кандида, е добре да промениш хранителния си режим, за да може по-бързо да оздравееш.

 

Кандидозата е вид гъбична инфекция, която се причинява от кандида. В човешкия организъм е нормално да се срещат малки количества кандида, но когато те се увеличат, човек започва да страда от гъбички. За съжаление, понякога лечението на тази болест е истинско предизвикателство, защото често гъбичните инфекции са страшно упорити. Както вече споменахме правилното хранене ще ти помогне по-бързо да оздравееш.

 

Виж кои са храните, подправките и билките, които борят успешно кандида:

 

Храни – специалистите съветват болните от кандида да наблегнат на консумацията на зеле, тиквички, краставици, авокадо, маруля, спанак, лимони, зелени ябълки, лилаво зеле, лайм, карфиол, целина, тиквени семки, слънчогледови семки, ленено семе, конопено семе, бадеми, семена от чиа, сусам, орехи, кълнове, просо, кафяв ориз, елда, леща и киноа.

Тези храни може да се добавят към други, а може и да си правиш смутита с някои от тях.

 

Подправки и билки – в менюто си е добре да включиш куркума, чили на прах, чесън, кориандър, магданоз, червен пипер, къри, кимион, лют червен пипер, канела, мащерка, босилек, джинджифил, розмарин, нерафиниран ябълков оцет и водорасли на прах.

Гореизброените подправки може да добавяш към ястията, които си приготвяш, а билките да ги приемаш под формата на чай през деня.

 

Храни, които НЕ бива да ядеш, когато имаш кандида – освен храни, които ще ти помогнат да се излекуваш по-бързо има и такива, които ще забавят или напълно спрат процеса на оздравяване. Специалистите съветват, докато човек не се излекува, да избягва консумацията на месо, храни, съдържащи глутен и захар и млечни продукти. Ако все пак ти се дояде нещо сладко, може да хапнеш малко черен шоколад с ниско съдържание на мляко. Млечните продукти е добре да замениш с такива на растителна основа. Например, прясното мляко може да бъде заменено с кокосово или бадемово. Кравето сирене е добре да се замени с козе, но като цяло е добре всички млечни продукти да се изключат напълно от менюто.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия