Най-често допусканите грешки при почистването на лицето

2017-01-25 15:46:00
Най-често допусканите грешки при почистването на лицето
Снимка: iStock

Въпреки че полагаш грижи за лицето си, имаш чувството, че кожата ти не изглежда достатъчно добре. И най-вероятно си права. Има няколко грешки, които голяма част от представителките на нежния пол допускат. Кои са те?

 

Измиваш лицето си само един път – въздухът навън е толкова мръсен, че едно миене на ден е крайно недостатъчно. А и да не забравяме факта, че върху лицето ти има кремове, серуми и грим, които също трябва да отстраниш. Реално с едно измиване на лицето ти отстраняваш една малка част от това, което ти се е натрупало. Съветваме те вечерно време, след като измиеш веднъж лицето си, да го направиш още веднъж. По този начин има по-голям шанс почистващият продукт да стигне до порите.

 

 

Оставяш кремообразните почистващи продукти да постоят върху лицето ти – те са супер на допир и тяхната текстура най-вероятно много ти харесва, затова решаваш да я оставиш като маска върху лицето си. Имай обаче предвид, че кремообразните почистващи продукти не са създадени за това и най-много да раздразниш кожата си, ако ги използваш по различен начин от този, за който са създадени.

 

Използваш често почистващи кърпички за грим – няма проблем да ги използваш от време на време, но не трябва да е всеки ден. Повечето от тях са пълни с химикали, които разтварят грима, но съдържат и сърфактанти и емулгатори, които дразнят кожата. Също така, за да махнеш качествено грима си с почистващи кърпички, трябва здраво да търкаш лицето си, а това оказва неблагоприятно влияние на кожата.

 

Прекаляваш с употребата на скраб – определено е много готино да докоснеш кожата си, след като си ползвала скраб – тя направо скърца от чистота. И понеже искаш кожата ти да е свежа, мека и толкова чиста всеки ден, използваш скраб ежедневно. Това обаче е голяма грешка, която може да ти създаде неприятности. Специалистите съветват да ползваш скраб не по-често от два пъти седмично, защото в противен случай рискуваш да разтеглиш порите и да навредиш на кожата си.

 

Често си купуваш почистващи продукти за лице – няма смисъл нито да имаш много почистващи продукти у дома, нито да си купуваш от най-скъпите. На пазара има достатъчно хубави почистващи продукти, които не струват много пари. Съветваме те да си купуваш качествени и скъпи кремове за лице и серуми, но не и почистващи продукти.

 

Използваш агресивни почистващи средства – кожата ти е мазна и на теб ти се струва логично да използваш по-силни измиващи продукти. Имай обаче предвид, че колкото повече изсушаваш кожата си, толкова по-мазна става тя, защото мастните жлези опитват да компенсират и произвеждат още повече себум. А ти не искаш това, нали?

 

Миеш лицето си ту с топла, ту със студена вода – има мит, че топлата вода отваря порите, а студената ги затваря. Това обаче не е вярно. Всъщност смяната от топла на студена вода подлага кожата ти на шок, затова те съветваме да миеш лицето си с хладка вода от начало до край.

 

Не знаеш какво съдържа продукта – повечето хора имат навика да четат само отпред, но да не обръщат особено внимание на етикета отзад. Следващият път, когато си купуваш ново почистващо средство, обърни внимание дали на етикета не пише, че съдържа натриев лаурил сулфат. Той е често срещан разпенващ агент, който обаче е много агресивен и не е подходящо да се използва ежедневно. Същото се отнася и за парфюмите в почистващите продукти.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия