Няколко причини да спреш да ядеш червено месо

2017-01-10 12:25:00
Няколко причини да спреш да ядеш червено месо
Снимка: iStock

Сигурно си чувал, че червеното месо е вредно, но знаеш ли защо?

 

С годините консумацията на червено месо значително нараства. То може да бъде намерено навсякъде – както в кварталния магазин, така и в изискан ресторант. Според статистиката само американските компании произвеждат около 13 млрд. килограма червено месо ежегодно.

 

И въпреки че за повечето хора червеното месо за вкусно, то има и такива, които избягват консумацията му, защото знаят, че е вредно.

 

Има все повече проучвания по темата, които доказват, че консумацията на червено месо трябва силно да се намали или напълно да се спре. Лекарите предупреждават, че прекомерния му прием може да доведе до сериозни здравословни проблеми.

 

Виж няколко причини да откажеш червеното месо още днес:

 

Увеличава риска от рак на дебелото черво – ракът на дебелото черво е свързан с повишената консумация на червено месо. Редовната му консумация може да доведе и до други здравословни проблеми с храносмилателния тракт.

 

Пълно е с хормони - ако животното не е отглеждано в двора, то със сигурност в месото има много хормони, които приемаш с него. Те се използват от месната индустрия и са изключително вредни за здравето и могат да доведат до рак на гърдата.

 

 

Някои продукти имат високо съдържание на натрий – повечето хора не осъзнават, че любимите им месни продукти всъщност са много вредни за здравето заради високото съдържание на натрий. В няколко парчета шунка, например, се съдържа половината количество натрий, който човек трябва да приема за един ден.

 

Може да накара тялото ти да мирише неприятно – аминокиселините от червеното месо остават остатък в храносмилателния тракт, което може да доведе до прекомерно изпотяване и появата на неприятна миризма.

 

Може да доведе до развитие на диабет тип 2 – според лекарите при някои хора с диабет тип 2 причината за появята на болестта е прекомерната консумация на червено месо.

 

Вредно е за сърцето – твърде голямата консумация на червено месо може да доведе до сериозни сърдечно-съдови проблеми с фатален край.

 

Може да доведе до затлъстяване – червеното месо е богата на мазнини и поради тази причина човек може да започне да трупа излишни килограми, ако го консумира редовно.

 

Бедно е на антиоксиданти – всеки организъм има нужда от антиоксиданти, за да се защитава. В червеното месо обаче почти няма и затова консумацията му не е подходяща за здравето.

 

Скъсява живота – редица изследвания показват, че любителите на червеното месо живеят по-кратко, отколкото хората, които го консумират рядко или напълно са го изключили от менюто си.

 

Може да съдържа тежки метали – преди няколко години Мексико връща доставено от САЩ червено месо, защото в него били открити по-големи нива на тежки метали, отколкото е допустимо.

 

Може да доведе до проблеми с бъбреците – хората, които прекаляват с консумацията на червено месо, са застрашени от натрупване на прекалено много протеин в организма. А той може да доведе до сериозни проблеми с бъбреците.

 

Увеличава риска от развитие на Алцхаймер – според специалистите по-високият риск от Алцхаймер се дължи на излишъка от желязо, който се натрупва заради прекомерния прием на червено месо.

 

Производството му е вредно за природата – нужни са около 7 кв. метра площ, 200 литра вода и 3,5 кг зърно за производството на червено месо само за 1 хамбургер.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия