Какво трябва да знаеш за тренировките по време на цикъл

2016-12-22 14:59:00
Какво трябва да знаеш за тренировките по време на цикъл
Снимка: iStock

Замисляла ли си как менструацията ти се отразява на твоята тренировка? Дали е ОК да тренираш, когато си неразположена или е по-добре да си почиваш няколко дни? Виж няколко важни неща, свързани с менструацията и спортуването:

 

Коремът ти е подут – повечето жени се оплакват от подут корем по време на цикъл. Причината за това са високите нива на естроген и прогестерон, които регулират течностите в организма. Да спортуваш и коремът да ти е подут определено не е готино, но и не е оправдание да пропуснеш тренировка. Ако все пак се чувстваш прекалено подута, не те тормози във фитнес залата, а заложи на разходка или леки упражнения у дома.

 

 

Имаш главоболие – освен болки в корема, има жени, които страдат от главоболие по време на цикъл. Причината за него отново са променените нива на естроген. За да се справиш с менструалното главоболие, хидратирай организма си хубаво. Също така те съветваме да наблегнеш на консумацията на нар, диня, спанак и цвекло в дните преди да ти дойде.

 

По-топло ти е от обикновено – прогестеронът повишава вътрешната температура и поради тази причина може да ти бъде по-топло от обикновено по време на тренировка. По време на цикъл тялото се поти по-малко, което затруднява неговото охлаждане. Ако искаш всичко да е наред, пий повече вода преди тренировка.

 

Мускулите се изграждат по-трудно – промените в нивата на прогестерон и естроген имат голям ефект върху мускулните клетки и синтеза на протеин. Поради тази причина по врече на цикъл има по-високи нива на мускулен разпад при силовите тренировки. Това пречи на изграждането и поддържането на мускулна маса по време на цикъл.

 

Тормозят те силни болки – има жени, при които спазмите по време на цикъл са не просто неприятни, ами много болезнени. За да ги направиш по-поносими 5-7 дни преди първия ден на цикъла приемай магнезий, омега-3 мастни киселини и малки дози аспирин.

 

Обилно кървене – ако кървиш много по време на цикъл, то има реален риск от развитието на анемия заради по-голямата загуба на кръв и желязо. По време на тренировки рискът се повишава заради мускулния стрес, затова ако цикълът ти е обилен, по-добре не тренирай в най-тежките си дни от менструацията.

Автор: TeenProblem

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия