Какво се случва, ако не си смениш тампона навреме

2016-11-16 16:07:00
Какво се случва, ако не си смениш тампона навреме
Снимка: iStock

Тампоните са много по-удобни от дамските превръзки и поради тази причина ти ги предпочиташ по време на цикъл. Трябва обаче да внимаваш при употребата им и никога да не ги оставяш повече от 3 часа. Ако това се случи, е възможно да имаш чувството, че във вагината ти тик-така бомба със закъснител. В този момент най-вероятно ще се притесниш много, но спокойно.

 

Като за начало трябва да махнеш застоялия тампон и да се успокоиш. Повечето пъти на жената не й става нищо, когато тампона преседи по-дълго време от препоръчителното. Но, разбира се, това не бива да ти става навик, защото рано или късно ще ти създаде здравословни проблеми.

 

Виж какви могат да бъдат последствията от оставянето на тампона вътре за по-дълго време:

 

 

Появата на странна миризма – напълно възможно е интимните ти части да започнат да понамирисват. Когато забравиш тампона си във вагината и той е влязъл толкова навътре, че не може да го извадиш сама, ще ти се наложи да отидеш на гинеколог. Лекарят ще разбере какъв е проблемът само по миризмата, когато се съблечеш. Кръвта не мирише, но когато влезе в контакт с бактериите в тялото ти, започва да се развива специфична миризма. Колкото повече време е стоял тампонът във вагината ти, толкова повече бактерии са се натрупали и съответно миризмата се увеличава.

 

Не ти се случва абсолютно нищо – както вече споменахме, има голям шанс да не ти стане нищо, но не бива забравянето на тампона да ти се превръща в навик. Ако обаче тампонът е престоял у теб повече от ден, задължително посети гинеколога си.

 

Сухота във влагалището – това е един от най-често срещаните проблеми, които могат да възникнат. Когато тампонът седи прекалено дълго време във вагината, околната тъкан се изсушава и това води до появата на дискомфорт. Съветваме те да използваш превръзки до края на цикъла ти, за да може вагината ти да си почине максимално. Също така е препоръчително да използваш малко лубрикант по време на секс, за да облекчиш триенето.

 

Поява на течение – ако си забравила тампона си в първите дни от менструацията, когато течението е най-силно, напълно възможно е той да не може да поеме кръвта и да започне да капе и да цапа бельото ти. Освен кръв, може да забележиш и кафява течност с водниста консистенция. Колкото по-стара е менструалната кръв, толкова по-кафява става тя.

 

Сериозна инфекция – повечето момичета знаят за Синдрома на токсичния шок, който е потенциално опасна болест, предизвикана от натрупването на бактерии заради престоял по-дълго време във вагината тампон. Според статистиката само 1 на 17 случая на Синдрома са регистрирани на всеки 100 000 жени всяка година, като тийнейджърките са по-застрашени. Вероятността да ти се случи и на теб е много ниска, така че не се притеснявай излишно. Ако нямаш някой от симптомите на ниско кръвно, висока температура и зачервена кожа, то нищо ти няма. Ако обаче забележиш някаква промяна, задължите посети гинеколога си.

 

Не забравяй, че препоръчителното време за престой на един тампон е 3-4 часа.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия