Как да разбереш, че нещо не е наред "там долу"

2015-05-08 16:02:00
Как да разбереш, че нещо не е наред
Снимка: freedigitalphotos.net

Повечето момичета се притесняват от посещението при гинеколога, защото го намират за неприятно. Освен това върлува митът, че лекар трябва да се посещава, само когато имаме явен симптом за нещо. За съжаление има и много безсимптомни болести, които трудно могат да бъдат забелязани. Освен това е хубаво да посещаваме гинеколог веднъж годишно, дори да нямаме абсолютно никакви оплаквания. Но в кои случаи нещо не е наред „там долу“ и трябва да се обърнем към специалист?

 

Сърбеж. Сърбежът е индикация за някакъв проблем. Може да се окаже нещо безобидно, като раздразнена кожа след епилация или от санитарната защита, която използваш по време на менструация. Но може да се окаже и нещо доста по-сериозно, като например гъбичките. Затова не си мисли, че сърбежът е нещо нормално, а отиди на лекар възможно най-скоро.

 

Парене при уриниране. В момента, в който усетиш парене или болка при уриниране, трябва да посетиш лекар. На първо място това може да е цистит, който да прерасне в пиелонефрит, ако не се лекува. Затова е добре да си пуснеш изследвания на урина. Освен това може да е признак за инфекция на влагалището или друга полово предавана болест.

 

Неприятна миризма. Миризмата е белег, че нещо не е наред. Има хиляди причини, които могат да се окажат фактор за бактериална инфекция, дори тампон. Не винаги тези проблеми са съпътствани със сексуален акт. Но усетиш ли промяна в миризмата „там долу“, веднага отивай на лекар.

 

Течение. Жените често се объркват, когато чуят „течение“, защото не знаят кое е нормално и кое не е. В повечето случаи нормалното течение е полупрозрачно, без миризма и не е в голямо количество. Възможно е консистенцията, цвета и количеството да се променят в различните дни от менструалния цикъл, като в овулацията то е най-обилно. Не е нормално ако течението стане бяло, кафеникаво, жълто, зелено или пресечено.

 

Кървене. Всяко кървене, което е извън дните на менструация, не е нормално. Това може да е индикация за хормонален проблем или начална бременност. Затова е добре да посетиш гинеколог, който да те прегледа.

 

Болка при секс. Когато правиш секс за първи път, болката е нещо нормално. Тогава хименът се къса и повечето момичета изпитват болка или дискомфорт. След това не е нормално да изпитваш болка, а ако усетиш такава, консултирай се със специалист. Може да е признак на еднометриоза, киста на яйчника или друго заболяване.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия