Всичко, което трябва да знаеш за хомеопатията

2016-07-04 15:59:00
Всичко, което трябва да знаеш за хомеопатията
Снимка: iStock

В последно време хомеопатията е все по-предпочитан начин на лечение. Хомеопатията е алтернативен метод на лечение, създаден от доктор Самуел Ханеман преди повече от 200 години. Той попада на монография, която описва ефекта на хининовата кора при малария. Без да е болен, Ханеман прилага терапията върху себе си и развива маларични симптоми. След като спира приема на хининова кора, симптомите изчезват веднага. Благодарение на този експеримент Ханеман разработва хомеопатията, като установява свойствата на различни субстанции от заобикалящия ни свят – билки, минерали, а понякога дори отрови.

 

Преди обаче да отидеш на хомеопат, трябва да разбереш повече за него и за приема на хомеопатични средства:

 

Хомеопатия на прах – ако хомеопатичното средство е под формата на прах, то трябва да се приема след стриктни упътвания на лекар хомеопат, защото е в изключително малки дози, обикновено на върха на острието на нож. Прахът се поставя под езика или се разтваря във вода.

 

Хомеопатична тинктура – тинктурата съдържа алкохол затова ако се дава на деца, то трябва да се разрежда с вода. Тинктурата се накапва под или на езика.

 

Хомеопатични гранули – ако хомеопатичното средство е под формата на гранули, тя се поставя под езика, докато се разтвори напълно. 1 доза = 5 броя гранули.

 

Принципът на хомеопатията е „подобното се лекува с подобно“ - думата „хомеопатия“ идва от гръцки и означава „хомиос“ - подобен, „патос“ - болест, страдание. Идеята на хомеопатията е определена субстанция, която предизвиква определени симптоми у здравия човек, може да излекува същите у болен.

 

 

Хомеопатично лечение – някои съставки намаляват, а други направо неутрализират въздействието на хомеопатичния препарат. По време на лечение с хомеопатични средства трябва да изключиш от менюто си черния чай, кафето, цигарите и всичко, съдържащо камфор, евкалипт и мента.

 

Първична реакция – в началото на хомеопатичното лечение може да получиш първична реакция. При нея се забелязва за кратък период от време влошаване на симптомите, след което обаче се наблюдава значително подобрение. Ако обаче влошаване продължи дълго време, задължително отиди при специалист.

 

Без странични ефекти – хомеопатичното лечение няма странични ефекти, затова повечето хора го предпочитат. Хомеопатията активира силите за самоизлекуване на организма, което понижава риска от рецидивиране на болестта.

 

Хомеопатични таблетки – хомеопатичните таблетки трябва да се сдъвчат, за да имат ефект.

 

 

Видове хомеопатия – има два вида – поликлинична и класическа. Полинклиничната лекува симптомите с хомеопатични лекарства, а класическата се вглежда по-дълбоко и търси корена на заболяването. Затова е напълно нормално, когато отидеш на класически хомеопат, да ти задават странни въпроси от рода на: „Какво обичаш и какво не обичаш да ядеш?“, „Какво те дразни?“, „Какви заболявания има в рода ти?“, „На коя страна спиш?“, „Как реагираш, когато близките ти имат проблеми?“ и т.н. Именно този подробен разпит ще даде възможност на класическия хомеопат да разбере къде се корени проблемът. Стига, разбира се, да отговаряш на въпросите спонтанно, без да се замисляш.

 

Потенция в хомеопатията – потенцията показва колко разреждания е претърпяло лекарството. D1 показва, че лекарството е разредено веднъж в съотношение 1:10. Ако потенцията е D30, то лекарството е било разредено 30 пъти в съотношение 1:10. Ниските потенции на хомеопатичните препарати се предписват при остра проява на симптомите и се приемат често до явно подобрение.

Високите потенции от C/D30 нагоре се предписват от лекар при хронични заболявания. В такива случаи медикаментът се приема на по-големи интервали.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия