Д-р Диана Дянкова: Прясното мляко може да утежни акнето

2016-10-31 16:01:00
Д-р Диана Дянкова: Прясното мляко може да утежни акнето
Снимка: iStock

Д-р Диана Дянкова е завършила образованието си в Медицински Университет – София. Има призната специалност по кожни и венерически болести и поредица от следдипломни специализации в различни области на дерматологията – микология, криотерапия, лазерите в дерматологията, медицинска козметика и курсове по приложение на химичен пилинг, Ботокс, дермални филъри, мезотерапия със сертификати за правоспособност.

 

Член е на Българското дерматологично дружество, Европейската академия по дерматология и венерология – EADV, Сдружението на частнопрактикуващите дерматолози в България и Българското сдружение по естетична дерматология. Квалификацията си поддържа и чрез посещение на национални и международни конференции и конгреси по специалността.

 

Д-р Дянкова е дългогодишен Началник на Кожно отделение в Русе до момента на закриването му.

 

- Д-р Дянкова, какви са най-честите причини за появата на акне?

 

- Акнето в своя класически вариант като заболяване на младежката възраст е болестно възпаление на космено-мастния апарат. Тъй като на отделни места има по-изразено натрупване на мастни жлези (лице, гърди, гръб), затова и там най-често се разполага акнеичният обрив.

 

 

Основните причини за този тип акне са два вида: вътрешни и външни. Към вътрешните фактори се отнасят наследственост (броят и големината на мастните жлези са генно заложени), хормоналните нива, най-вече на тестостерона (детерминира количеството на мастната секреция), типът кожа.

 

Към външните фактори се причисляват климат, хранене, професия с възможности за замърсяване на кожата с рискови за акне химикали, прием на медикаменти, козметика, начин на грижа за кожата и други. Например при неправилно отношение към кожата с агресивно разчесване е възможно да се развие т.нар. механично акне (акне от разчесване).

 

При работа с халогенни елементи (хлор, бром), както и с минерални масла също съществува риск от акне, тъй като тези вещества се елиминират основно посредством мастните жлези.

 

Друг вид акне е т.нар. медикаментозно акне, в резултат от приети по друг повод лекарства (стериоди, транквиланти, и др.). В последно време се говори за акне в зряла възраст, за развитието на което се подозират основно хормонални фактори.

 

- Трябва ли да се спазва диета при акне?

 

- Да, трябва. Желателно е да се избягват много мазни и сладки храни. Не са абсолютно забранени - всичко е в дозирането. Например един шоколад, разпределен за 10-на дни е допустимо да се консумира.

 

За предпочитане са лесноразградимите захари - тези в плодовете, докато торти и шоколадени изделия е желателно да се избягват. Напоследък има проучвания, че прясното мляко потенцира утежняване на акнето и следователно не бива да се прекалява и с него. Пържените храни влияят зле на болестта, затова любимите на младежите чипс, пържени картофки, пици са в графата „забранено”. 

 

И още - пушенето влошава акнето.

 

- Мазните храни и шоколадът ли са основните виновници за тежкото акне?


 

- Не, акнето е болест с много по-сложни причини. Храните могат да допринесат за утежняване на вече налично акне, но не да го предизвикат. Затова диетата е важна, тя е част от общата схема на лечението на заболяването.

 

- Доста често остават видими белези при пациентите с акнеична кожа. Какви са препоръчителните дерматологични процедури в този случай?

 

- На първо място е предпазването от белези. Най-важното е обривите да не се разчесват, изстискват непрофесионално, както и да се ползва подходяща козметика.

 

Ако белезите вече са налице, подходящите процедури са химичен или лазерен пилинг, а също мезотерапия за белези. Важно за пациентите е да знаят, че тези процедури са ефективни, ако са в поредица, а не еднократно, както и че постигнатият ефект следва да се поддържа във времето. Ако има по-дълбоки хлътвания, те могат да се запълнят с филър.

 

- По отношение на излагането на слънце, то подобрява ли състоянието на акнеичната кожа?

 

- Слънцето има противовъзпалително и изсушаващо кожата действие. Затова, ако изложим болна от акне кожа, ще се получи изсъхване на гнойните пъпки. Комедоните ще се затворят и удебелят от натрупаните мъртви клетки.

 

Едно начално подобрение. Обаче-временно! Защото слънцето не намалява основната причина за акнето - повишеното производство на себум. Той продължава да се отделя, натрупва се и накрая отново оформя типичния обрив. 

 

Това е картината на т. нар Майорка-акне (акне след излагане на слънце).

 

- Употребата на грим повлиява ли негативно състоянието на мазната и акнеична кожа?

 

- Зависи от грима. Лекият грим не би следвало да вреди, особено ако не се носи през целия ден и добре се почиства вечер.

 

За грима важи правилото да не запушва порите, да не се нанася на слоеве, да се държи на лицето малко часове и накрая, но много важно, да се измива старателно. Ако това не се прави, съществува риск от развитие на т.нар. козметично акне (помада-акне) като резултат от запушване на мастните жлези от плътни мазила или недобре измити гримове.

 

Днес на козметичния пазар има голямо разнообразие от гримове и всички други аксесоари, произведени специално за мазна кожа с несъвършенства.

 

 

- Каква е съвременната терапия на акне и какви са препоръките ви за ефикасно лечение?

 

- Първо, акнето е болест и затова се лекува от кожен лекар. Второ, лечението зависи от формата и стадия на развитие на болестта. Защото не се лекува акнето, а се лекува конкретен човек, засегнат от акне.

 

Съвременната терапия включва външни и вътрешни средства и различни процедури. Външните са специално разработени за мазна кожа, почистващи и измиващи средства, лосиони за разгримиране, тоници, кремове.

 

Има кремове с лек пилинг ефект, кремове, стягащи и затварящи широките пори, матиращи кремове. Има и за различните видове лезии - възпалени или не, за комедони и т.н. Индустрията е много развита в тази насока.

 

Аз бих препоръчала да се ползват продукти от т.нар. „медицинска козметика”. Това са козметични продукти с насочен лечебен ефект и се намират в аптечната мрежа. Има и подходящ макиаж за мазна кожа. Ако е необходимо, лекуващият дерматолог може да включи в лечението и лекарствени средства, като антибиотици, локално или общо.

 

В тежките случаи се прилагат препарати от групата на ретиноидите (Роакутан) вътрешно, някои хормонални средства и др. При прием на лекарства вътрешно е важно да се следи от кожен лекар периодично ходът на лечението. Процедури като споменатите пилинг и мезотерапия също са много ефективни.

 

Лечението на акнето е дълъг и сложен процес, с различни етапи и изисква много търпение и постоянство отстрана както на засегнатия, така и на лекаря.  


Останалата част от статията четете тук:

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия