Защо ранното ставане е вредно за здравето?

2016-10-10 13:14:00
Защо ранното ставане е вредно за здравето?
Снимка: iStock

Голяма част от хората мразят да стават сутрин рано. И това явно не е случайно. Ставането преди изгрев слънце може да има неблагоприятен ефект върху здравето, предупреждават австралийски специалисти.

 

Учени от университета на Мелбърн са изследвали връзката между времето на събуждане и редица здравословни проблеми. Те са установили, че хората, които стават преди изгрев слънце, страдат от „социален синдром на смяна на часовите пояси”. Този термин обозначава разликата между принудителното и естественото събуждане.

 

 

Когато слънцето изгрява, нивата на мелатонина – хормон, който подпомага естественото заспиване, спадат. В същото време се покачват нивата на хормона кортизол, който дава енергия на човек. Когато обаче събуждането е принудително, а не естествено, се отчитат смущения във функциите и на двата хормона.

 

Дисбалансът между мелатонина и кортизола е свързан с повишен риск от инсулт, диабет, депресия и сърдечно съдови заболявания.

 

Ако все пак ти се налага да ставаш сутрин рано, специалистите препоръчват да използваш аларма, която имитира изгрев, да не пиеш кофеинови напитки през втората половина на деня и да не пропускаш закуската.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия