Митове за контактните лещи, в които да не вярваш

2016-10-06 16:03:00
Митове за контактните лещи, в които да не вярваш
Снимка: iStock

Има хора, които не могат да си представят живота без контактни лещи, както и такива, които не ги носят по една или друга причина. Без значение от кои си, виж няколко мита, свързани с лещите, които разбулихме:

 

Могат да причинят инфекции на очите

Ако се грижиш добре за очите си, шансът това да се случи клони към нула. Ако използваш еднодневни лещи, не е нужно изобщо да се притесняваш от инфекции. Но, ако лещите ти са за многократна употреба, трябва да следваш внимателно инструкциите и да ги съхраняваш правилно.

Има няколко неща, които трябва да избягваш – чешмяната вода съдържа микроскопични организми, които могат да навредят на очите, така че я избягвай. Също така, ако често ходиш на плуване, по-добре носи очила, а не контактни лещи.

 

 

Не са подходящи за всяка възраст

В днешно време технологиите са толкова развити, че вече има контактни лещи за деца, тийнейджъри и възрастни. С напредване на възрастта рецептата може да стане по-сложна, но лещите може да се коригират и да се носят без проблем.

 

Падат лесно

Меките лещи плътно се поставят върху повърхността на окото. Така че няма нужда да се притесняваш, че ще паднат, както се е случвало едно време със старите модели.

 

Скъпи са

На пазара има евтини и по-скъпи модели, но ако искаш лещите ти да бъдат качествени и да не ти създават проблеми със здравето, а и да ти излязат икономически по-изгодни, вземи си по-скъпи.

 

Цветните лещи не са добра идея

Цветните лещи идват от същите производители и са изработени от същите материали, както и нормалните ежедневни лещи, така че няма да ти навредят на здравето, а и ще разнообразят визията ти.

 

Поставят се трудно

В началото може и да ти бъде трудно да си ги поставяш, но в най-скоро време ще свикнеш. След като веднъж започнеш да си слагаш контактни лещи, употребата им се превръща в рутина.

 

Могат да заседнат зад окото

Всъщност не могат. На гърба на окото има защитна обвивка – мембрана, която блокира възможността на всяко чуждо тяло да проникне в окото.

 

Не са подходящи за алергични хора

Много хора си мислят, че ако имат някаква алергия, не бива да носят контактни лещи. Това обаче невинаги е вярно. Понякога контактните лещи дори може да имат положителен ефект и да предпазят окото от цветния прашец и замърсения въздух наоколо. Така че е добре да знаеш, че качествените контактни лещи може да те предпазят от алергична реакция, като сенната хрема, например.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия