Няколко съвета как да се предпазиш от прекомерна употреба на сол

2016-09-19 14:14:00
Няколко съвета как да се предпазиш от прекомерна употреба на сол
Снимка: iStock

Солта в големи количества е вредна за тялото, тя натоварва бъбреците, предизвиква хронична умора и подпухване. Когато обаче се консумира умерено, натрият регулира телесните течности и кръвното, промотира имунната система и психическото състояние. Затова може да се каже, че солта е полезна за организма, когато се консумира с мярка.

 

Добре е да знаеш кои храни са с високо съдържание на сол, защото около 75% от дневния прием пристига с определени продукти като консервите, бисквитите, колбасите, маслините, семената, сухите печени ядки и т.н. За да ограничиш солта, която получаваш от тези храни, трябва да ядеш по-малко или да ги измиваш с течаща вода, когато е възможно.

 

 

Храните, които са с ниско съдържание на сол, са месото, ориза, картофите, яйцата, прясната риба, домашно приготвените ястия и сосове и т.н.

 

Как да ограничиш приема на сол?

 

Като за начало е добре да се научиш да си купуваш храни в натурално състояние. Например, взимай прясно месо пред консервирано, свежи зеленчуци пред готови салати и т.н.

 

Когато готвиш, намали употребата на сол до минимум. Много хора сипват „на око“ и съответно слагат повече, отколкото е необходимо. Опитай се да замениш солта с пресни билки и подправки, черен и червен пипер. Също така е добре да се научиш да си правиш сосовете и заливките вкъщи, защото другите са пълни с нездравословни вещества.

 

Когато ще хапваш в ресторант или заведение за бързо хранене, не забравяй, че повечето съставки са преработени храни, които сами по себе си имат достатъчно количество сол.

 

Обръщай внимание на бутилираната вода, която си купуваш. Някои търговски марки трапезна вода съдържат доста натрий, така че чети етикета, преди да си купуваш.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия