Най-често допусканите грешки при хранене след тренировка

2016-08-03 14:33:00
Най-често допусканите грешки при хранене след тренировка
Снимка: iStock

Какво ядеш след тренировка и толкова важно, колкото и какво ядеш преди нея. От храненето след физическа активност зависят енергията, прогреса и дори мотивацията на спортуващия. Виж кои са най-често допусканите грешки и се постарай да не ги допускаш:

 

Прекаляваш с протеина – той е важно хранително вещество, което изгражда и възстановява скъсаните по време на тренировка мускулни влакна. Протеинът трябва да се приема в количество, което организмът може да усвои. Предозирането може да доведе до натоварване на бъбреците и стомаха, особено ако белтъците са от животински източници. Специалистите съветват да приемаш балансирана храна с достатъчно протеин и комплексни въглехидрати като например риба, мляко, пиле, пуешко месо, бобови растения, пълнозърнести храни, плодове и зеленчуци.

 

 

Не хапваш нищо след тренировка – някои хора смятат, че храненето след тренировка пречи на отслабването. Истината обаче е друга. След физическо натоварване тялото има нужда от калории, които трябва да му бъдат доставени в определено количество, срок и вид. Препоръчително е това да стане половин час след края на тренировката, защото така се гарантират стабилна кръвна захар, предотвратява се умората и се притъпява силното чувство на глад. Обикновено на организма са му необходими между 200 и 400 калории, а източниците са комплексни въглехидрати протеин.

Може да хапнеш плод и протеинов шейк, 3-4 варени яйца, филийка препечен пълнозърнест хляб, шепа ядки или кофичка натурално нискомаслено кисело мляко.

 

След тренировка отиваш на купон – хубаво е от време на време да купонясваш с приятели, но не е никак препоръчително да консумираш алкохол. Алкохолът може да ти създава настроение, но е вреден, защото води до дехидратиране, поглъщане на хиляди „празни“ калории, натрупване на мазнини, нарушаване процеса на възстановяване и нарастване на мускулите и психическа неустойчивост.

 

Пиеш „енергийни напитки“ - елитните спортисти задължително рехидратират със спортни напитки за енергия и възстановяване на електролитния баланс след тежко физическо натоварване. И повечето спортуващи им подражават. За съжаление, напитките, които са на достъпни цени, са просто евтини енергийни напитки, наблъскани със захар и кофеин.

Затова специалистите препоръчват след тренировка да се хидратираш с чиста вода.

 

Преяждаш – и докато някои не хапват нищо след тренировка, други се тъпчат до припадък. Има хора, които смятат, че щом спортуват, значи може да си позволяват повече хапване. По този начин обаче те приемат повече калории от обикновено и трупат излишни мазнини. Затова, когато хапваш след тренировка, прави го с мярка.

 

Закуската ти е богата на захари – след натоварена тренировка е напълно нормално да чувстваш умора, но това не означава, че трябва да повишиш енергията си, като хапнеш вафличка, поничка или друго вкусно и висококалорично нещо. Да, тези неща със сигурност ще доведат до бърз скок на енергийните нива, но ефектът ще е краткотраен. След това ще се чувстваш по-гладен и от преди и отново ще посегнеш към нещо висококалорично, което ще доведе до натрупването на излишни килограми. А ти не искаш това, нали?

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия