Кои са най-подходящите и най-неподходящите материи за летни дрехи?

2016-07-05 14:44:00
Кои са най-подходящите и най-неподходящите материи за летни дрехи?
Снимка: iStock

Навън е вече топло, даже понякога си е направо жега. И в такъв момент едно от най-важните неща са дрехите. Замисляли ли сте се някога кои всъщност са най-подходящите материи за летни дрехи или носите това, което ви харесва като дизайн?

 

Когато си купуваш летни дрехи, трябва да обърнеш внимание на материите, от които са изработени. През лятото е препоръчително да носи дрехи от леки и естествени материи, които абсорбират потта и позволяват на кожата ни да диша през тях. Също така е добре летните дрехи да са малко по-свободни, а не прилепнали по тялото.

 

Кои са най-подходящите материи за летни дрехи?

 

Лен – изработва се от нишки, добити от едноименното растение. Ленените дрехи гарантират прохлада през горещите летни дни, защото ленът е най-дишащата материя. Ленът е материя, която изглежда небрежно-елегантна. Дори, когато дрехата е леко измачкана, тя изглежда добре. Ако нямаш възможност да изгладиш ленената си дреха, просто я напръскай с вода и я приглади с ръце.

 

 

Жоржет – на вид тази материя и полупрозрачна и дава възможност на кожата да диша. Има различни видове жоржет – от нишки памук, коприна или лен.

 

Памук – това е естествена материя и една от най-предпочитаните. Памукът позволява на кожата да диша и попива част от потта. Имай предвид, че памучните дрехи не бива да се перат на висока температура или да се пускат в сушилня, защото се свиват лесно.

 

Комбинация с коприна – по принцип коприната е тежка материя, но ако копринените нишки се съчетаят с друг подходящ материал, ще се получи лека и ефирна материя, подходяща за лятото.

 

Кои са най-неподходящите материи за летни дрехи?

 

Деним – истинският деним не дава възможност на кожата да диша, а ако дрехата е прилепнала по тялото, то със сигурност „ще умреш” от жега. Затова лятото е по-добре да носиш памучни материи, имитиращи деним, вместо класически.

 

Полиестер – това е най-лошият избор за лятна дреха. Дрехите, изработени от 100% полиестер, ще те запарват и ще се потиш повече от обикновено. Освен това полиестерът не попива потта както прави памукът, например.

 

Изкуствена коприна – въпреки че я рекламират като лек и проветрив плат, тя не е никак подходящо за носене през лятото. Като усещане, което оставя върху кожата, изкуствената коприна не е много по-различна от полиестера.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия